Conferinţă duhovnicească la Chişinău

O nouă conferinţă duhovnicească a avut loc miercuri, 20 martie, la Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică din Chişinău, evenimentul având loc în cadrul unui parteneriat dintre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei […]

O nouă conferinţă duhovnicească a avut loc miercuri, 20 martie, la Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică din Chişinău, evenimentul având loc în cadrul unui parteneriat dintre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu Mitropolia Basarabiei şi Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul conferinţei, părintele profesor Cezar Hârlăoanu a vorbit tinerilor prezenţi despre cum îşi pot descoperi identitatea, exemplificând acest lucru cu o serie de exemple biblice.

Părintele Cezar Hârlăoanu, lector la ­Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a explicat pe înțelesul tinerilor tezele redate în lumina episodului scripturistic al Vechiului Testament – Iosif și frații săi. În contextul narațiunii biblice, părintele Hâr­lăoanu le-a dezvăluit stu­den­­ților lucruri esențiale, care îi pot ajuta pe tineri să-și descopere identitatea. Unul dintre ele este și dorința omului de a-și cunoaște sinele, care începe prin a asculta de glasul interior al ființei sale, creată după chipul lui Dumnezeu. Naratorul a exemplificat această latură prin chemarea lui Samuel de către Dumnezeu. Părintele conferen­țiar a interpretat îndrăzneala lui Iosif de a povesti visurile fraților și tatălui său, Patriarhul Iacob, ca pe o manifestare de curaj și dorință de a cuceri noi culmi. În drumul devenirii sale, omul întâlnește revolta și nemulțumirea aproapelui, asemenea fraților lui Iosif. Condiția descoperirii identității este coborârea în adâncul sinelui. Mic­șo­rarea aceasta ar putea fi urmată de un pericol duhovnicesc, și anume cel de a rămâne fără „haina” dată de Dumnezeu în chipul ființei omului. Odată coborâți, se cere o căutare a sinelui, cu scopul de a găsi rolul ființei și al ființării noastre. După această descoperire, tânărul vede în sine un Om nou, născut din apele Botezului – afundare (coborâre) și ridicare (înălțare) la identitatea de fiul al lui Dumnezeu prin har. Trăirea descoperirii și devenirii se face cu răbdare și tărie, care poate părea grea, dar nu imposibilă.

Dialogul duhovnicesc a fost valorizat de o serie de întrebări din partea publicului, la care con­feren­țiarul a răspuns din expe­riența sa, arătând, în acest fel, deschiderea sfinției sale spre a fi de ajutor tinerilor. Părintele lector i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite că rădăcinile lor de neam și ființă sunt creștin-ortodoxe, iar unitatea poporului român este posibilă prin unitatea credinţei, pe care o mărturisim în Biserica Ortodoxă Română, iar în Republica Moldova – prin lucrarea misionară şi pastorală a Mitropoliei Basarabiei.

Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, și cu sprijinul conducerii Universității Tehnice din Moldova. Implicarea activă a decanului facultăţii gazdă, dr. Victor Gropa, a fost esenţială pentru desfăşurarea prezentului eveniment. O contribuţie importantă a avut-o părintele Anatoli Goncear, parohul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Chişinău, din cadrul Mitropoliei Basarabiei.(Pr. Ion Banari)