Cum Vopsim natural ouale de Pasti

    În tradiţie creştină, ouăle roşii simbolizează sângele vărsat de Isus şi miracolul renaşterii. Oul devine astfel, element central al sărbătorii pascale. Ouăle se ciocnesc la masa de Pasti […]

oua    În tradiţie creştină, ouăle roşii simbolizează sângele vărsat de Isus şi miracolul renaşterii. Oul devine astfel, element central al sărbătorii pascale. Ouăle se ciocnesc la masa de Pasti respectându-se un anumit ritual: persoana mai în vîrstă ciocneşte prima oul rostind cunoscuta formulă“Hristos a Înviat !”, la care se i se răspunde cu: “Adevarat a Înviat !” Roşii iniţial, ouăle de Paşti sunt astăzi divers colorat şi, în unele zone, încondeiate în diferite motive.

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Se spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, cînd acestea l-au atins, s-au transformat în ouã rosii. Si se mai spune ca Sf. Maria, venind sã-si vada Fiul rãstignit, a adus niste ouã într-un cos, care s-au însîngerat stînd sub cruce. Se povesteste cã dupã ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut un ospăţ de bucurie. Unul dintre ei ar fi spus: “Cînd va învia cocosul pe care-l mîncam si ouãle fierte vor deveni rosii, atunci va învia si Iisus”. Nici nu si-a terminat bine vorbele si ouãle s-au si fãcut rosii, iar cocosul a început sã batã din aripi.

În tradiţia populară românească se crede ca ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli şi protejează animalele din gospodãrie. În dimineaţa primei zile de Paşti, copiii sunt puşi să se spele pe faţă cu apa dintr-un vas în care s-au pus dinainte un ou roşu şi un ban de argint, pentru ca astfel copiii să fie tot anul sănătoşi şi rumeni la faţă precum oul de Paşti şi bogaţi.

Este bine sa lasati si pe copii sa vopseasca un ou, , sa-l coloreze, sa-l deseneze.

Puneti-i un sort de bucatarie ca sa nu se murdareasca. De asemenea, creati-i spatiul de lucru potrivit varstei lui.
O masuta mica, un castronas, o pensula, acuarele, carioci, creioane colorate, markere.
Dati-i numai oua fierte si racite, ca sa nu aveti surpriza neplacuta, adica  sa le sparga.

-Se  spala ouale cu apa calduta si sapun, deoarece coaja oualor este acoperita de un strat subtire si neuniform de grasimi, care, la vopsire, fac ca oul sa arate patat pentru ca vopseaua de oua nu se prinde uniform.

 ou1Sfaturi utile:
Ca ouale sa nu se sparga, acestea trebuie sa se gaseasca la temperatura camerei cel putin o ora.

-Apa in care se fierb trebuie sa fie rece, se poate de pus in apa o lingura cu sare.

-Pentru ca ouale de Paste sa fie stralucitoare, dupa ce sunt vopsite, inmuiati o carpa moale din bumbac in ulei si lustruiti-le.

-Ouale albe se coloreaza mai  deschis, iar daca vreti sa vopsiti culori mai inchise atunci  folositi oua mai inchise,  la culoare.

-Ouale se asaza intr-o oala. Se adauga apa pana sint acoperite.

-Se adauga doua lingurite de otet alb.

-Se adauga vopseaua naturala in functie de preferinte. Cu cat vopseaua este mai concentrata, cu atat mai intense vor fi culorile.

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor sunt la indemana oricui, asa ca trebuie doar sa le depistati  prin casa si sa le folositi.

Cum obtinem culorile

1 metoda: Cu coaja de ceapa:

ouarosii3Ingrediente:

  •  foitele de la 1 kg de ceapa rosie
  •  500 ml apa
  •  5 oua
  •  2 linguri de otet
  •  un praf de sare

Coaja de ceapa este cea mai vestita metoda. Se vopseste de la culoare galbena pana la maro inchis.Culoarea depinde de concentratia vopselei. Se fierb cojile la foc incet 15 minute, se lasa  sa se raceasca, se strecoara si se toarna peste ouale fierte. Lasam ouale in vopsea pana se primeste culoarea dorita. b)Luam  o crenguta mica de patrunjel,( frunza de trifoi, marar) fixeaz-o  pe ou, apoi dintr-un ciorap de nailon vechi, taie o bucata si inveleste oul bine, astfel incat sa nu se miste (se leaga la ambele capete).  Pune oul in vopsea si cand crezi ca ai obtinut culoarea dorita, scoate-l si lasa-l sa se usuce. Dupa ce s-a uscat bine, indeparteaza bucata de nailon.

2 metoda: Cu frunze de mesteacan:

Daca vreti ca ouale sa aiba culoarea galbena sau aurie pregateste vopseaua din frunze de mesteacan verzi sau uscate, care se fierb 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca 20 minute, se strecoara. Ouale spalate se pun in solutia primita si se fierb 10 minute.

3 metoda: Cu suc de fructe sau legume:

Pentru metoda aceasta ouale se fierb, apoi se toarna peste ele ca sa le acopere sucul,  in dependenta de ce culoare doresti.

Verde – foi de spanac, urzici verzi,patrunjel (sau alte legume cu frunza verde).

Albastru – frunze de varza rosie.

Maro – ceai negru sau cafea.

Roz – coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata

Portocaliu – coaja de ceapa alba, morcovi

Galben – coaja de portocale sau lamiie, morcovi

4 metoda: Vopsea in bulinute:

oua4a)Ouale spalate si ude se dau prin orez uscat, se infasoara atent in tifon (capetele se leaga strans cu ata ca sa se lipeasca bine orezul de ou) si apoi se fierb in coaja de ceapa, dupa metoda obisnuita.
b)Cumparam puncte cu adeziv pe spate(care servesc la birou pentru a marca diverse documente). Acestea se lipesc pe ou, se  introduc in culoarea dorita, apoi le  scoatem din vopsea, le uscam si indepartam atent punctele.

5 metoda:

Inainte de a scufunda ouale in culoare, pictati pe coaja acestora ornamente, puncte sau diverse modele cu suc de lamaie. Acest lucru functioneaza cel mai bine daca utilizati un betisor cu putina vata in varf cu ajutorul caruia sa faceti aceasta procedura. Se lasa apoi sa se usuce coaja, iar apoi oul se introduce in vopsea. Aceasta nu va prinde acolo unde ati trasat linii cu betigasul, astfel incat oul va avea parte de modele albe delicate, iar in rest va fi invelit de culoarea frumoasa pe care am ales-o.

6 metoda: Aplicatii:

Puteti sa aplicati aceste modele naturale pe oua, inainte sa fie introduse in vasul de vopsit, cum ar fi frunze de patrunjel, marar sau frunze de la flori(trifoi) precum si petalele acestora, dupa care sunt acoperite si legate cu ciorapi de matase, pentru a fixa frunzele pe ou si introduceti-le in vopsea.

Doamne ajuta!