Postim pentru că trebuie, suntem îndemnați de alții, vrem să ne spovedim și să ne împărtășim. Important este că vrem să postim, dar frumos ar fi să înțelegem valoarea de jertfă a postului și valoarea sa duhovnicească.
Postul este o jertfă, un dar înaintea lui Dumnezeu, tratament pentru vindecarea sufletului, ajutor pentru apropierea de Dumnezeu, pentru sporirea rugăciunii și a faptelor bune.
Postul este ascultare de Dumnezeu spre folosul nostru, dar poate fi ținut și spre a-i ajuta pe cei dragi, pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, chiar și pe cei adormiți, cerând lui Dumnezeu să primească osteneala noastră pentru ei.
Postul este o perioadă deosebit de importantă în perioada anului. Pe tot parcursul anului, sunt mai multe posturi, din care două foarte importante și care durează câteva săptămâni. Este vorba de postul Paștelui și de postul Crăciunului, ambele având o însemnătate deosebită. Postul este o perioadă de liniște, de reculegere, de rugăciune, în care omul este invitat să se regăsească, să facă fapte bune, să fie mai îngăduitor și mai iertător, și de asemenea să își aducă aminte de corpul său și să îl cinstească, renunțând la mâncăruri ce conțin lactate, ouă și carne. Însă renunțarea la aceste alimente nu este văzută totdeauna cu ochi buni de oricine. Așadar, mulți oameni se feresc să țină post, invocând varii motive, precum lipsa proteinelor și a calciului precum și a altor nutrienți din dieta lor zilnică, senzația de foame care este mult mai pregnantă decât de obicei și faptul că religia nu este punctul lor forte. Însă postul aduce numeroase beneficii atât trupului cât și sufletului, psihicului, și din punct de vedere afectiv și emoțional.
Ce mâncăm în post?
Perioadele de post nu se limitează doar la posturile mari de pe parcursul anului, care țin trei, nouă, patruzeci sau douăzeci și unu de zile, ci postul poate fi ținut de asemenea în fiecare zi de miercuri și vineri. Unii specialiști recomandă chiar și postul negru. Postul ținut vreme de patruzeci de zile, spre exemplu, este nu numai un excelent liant în relația cu Dumnezeu, ci este și o metodă ideală de a scăpa de kilograme în exces, de a regla nivelul colesterolului din organism, de a purifica organismul într-un cuvânt. Postul reprezintă în primul rând o dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor „de dulce„ precum carnea, ouăle, laptele, brânza, și toate produsele derivate. Desigur, trebuie menționat faptul că în toate posturile există perioade de „dezlegare la pește„ și anume anumite zile în care credincioșii pot consuma orice mâncăruri de pește. Astfel organismul își ia necesarul de substanțe și în aceste perioade. Dar faptul că ținem post nu trebuie asociat cu privarea organismului de substanțe nutritive, ci dimpotrivă.
Proteinele nu le luăm numai din carne, iar calciul doar din lapte. Această ipoteză este total falsă. Sunt și mămici care alăptează sau viitoare mămici însărcinate care țin post fără ca acesta să aibă efecte negative asupra organismului. Așadar, ce mâncăm în post? Este bine să avem o gamă cât mai variată de alimente, de la fructe, legume, preparate din soia, pește (atunci când este dezlegare), făinoase, cereale, etc. Spre exemplu, necesarul zilnic de calciu ni-l putem lua din alimente precum laptele de soia și produsele de soia (atenție să nu se folosească soia modifcată genetic!) suc de portocale, legume verzi precum broccoli, spanac, varză, peștele, ciupercile, brânza de soia, etc. în vreme ce proteinele le putem lua din sparanghel, anghinare, spanac, cartofi, varză de Bruxelles, roșii, broccoli. Așadar, avem o gamă foarte variată de alimente pe care le putem consuma în post. Putem mânca salate de crudități, legume fierte, la cuptor, tocănițe, orez, paste făinoase, produse din soia, putem bea sucuri naturale pentru un aport de vitamine, supe de legume, și lista poate continua.
sursa: credinta-dreapta