Icoana Maicii Domnului de la Poceaev este cinstita pe 8 septembrie si pe 23 iulie. Aceasta icoana se bucura de o cinstire deosebita in Biserica Rusa. Icoana este prezenta in Lavra Poceaev de aproximativ 400 de ani.
Icoana Maicii Domnului de la Poceaev a fost pictata in stil bizantin pe lemn de tei si dateaza din secolele X-XII. Icoana are o dimensiune de 30 x 40 centimetri si a ajuns la Poceaev in anul 1559, cand Mitropolitul grec Neofit efectua o vizita la Kiev si aici a facut un popas la contesa Goiski careia i-a daruit Icoana in semn de multumire pentru gazduire. Prima minune savarsita in fata acestei icoane s-a petrecut in anul 1597, cand un orb din nastere, rugandu-se la Icoana si-a capatat vederea.
Icoana Maicii Domnului de la Poceaev a avut de suferit in repetate randuri: din 1623 pana in 1641 s-a aflat in afara manastirii, intre anii 1720-1831 a fost sub stapanirea uniatilor, in 1869 a nimerit intr-un incendiu devastator (i-au ars insa numai infrumusetarile uniate, icoana si imbracamintea ei din aur si pietre scumpe ramanand intacte).
Dupa construirea unui nou iconostas de catre Alexandru II (1861) icoana Maicii Domnului a fost pusa la nivelul III al acestuia, deasupra Cinei celei de taina, fiind infrumusetata cu raze din pietre scumpe ca icoana Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska de la Kiev.
Minunile savarsite stiute si nestiute de Maica Domnului prin aceasta icoana sunt nenumarate: izbaviri de navalirea altor neamuri si de eresuri, tamaduiri de boli ale sufletului si ale trupului, nasteri de prunci, izbaviri din necazuri si stramtorari.
crestinortodox.ro