Sfantul Ignatie si taierea porcului

Sfantul Ignatie Teoforul este sarbatorit pe 20 decembrie. Secrede ca a fost pruncul luat in brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Номер […]

sf.ignatSfantul Ignatie Teoforul este sarbatorit pe 20 decembrie. Secrede ca a fost pruncul luat in brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Номер “Теофорул” вайн де ла мартурия в эпистоле, унде scrie ca “Il poarta pe Hristos in inima”. Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia, al treilea in sucesiune la scaunul episcopal, primul fiind Sf. Ап. Петру, iar al doilea Evodiu, соответствует marturiilor lui Eusebiu, Origen si Ieronim. Pentru ca nu a lepadat credinta в Hristos, fost aruncat in arena si sfasiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian (98–117).Particele din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Capitala si la Manastirea Tismana.

Din nefericire, ceea ce se retine din aceasta zi este doar taierea porcilor. Nu stiu care este originea acestui obicei. Potrivit unor cercetatori, acest ritual al injunghierii porcului nu era facut pentru indestularea familiei cu hrana, caci el amintea de jertfele aduse in antichitate zeitatilor care se nasteau si mureau in perioadele de innoire calendar a timpului. De aceea, в Ziua де Игнат , fiecarui Пользователи * ал familiei я себе facea о Cruce у.е. sangele porcului си се spunea ча е са Vezi Bine санге в aceasta цзы.

Tinand seama ca astazi oamenii nu se maisemneaza cu sangele porcului, din acesta zi nu mai ramane decat indestularea pantecelui. Cert este ca Biserica nu poate Recomanda si incuraja taierea porcilor in vreme de post. Pentru crestini, Craciunul nu e doar prezenta unor carnati, sarmale, sunca, caltabosi, cozonaci, … pe masa. Pentru acestia, important e ca Fiul lui Dumnezeu sa Se nasca in ei. Дар омулуй дин zilele noastre ii este mai usor sa taie porcul, sa-si condimenteze carnatii si sa-i manance fara retineri. De altfel, isi spune ca e destul de dificil sa exploice cum Fiul lui Dumnezeu, nascut din vesnicie din Tatal, Se naste din Fecioara Maria. Asa ca alegerea sa sta in ceea ce ii cere mai putin efort.

Atat de mare era credinta celor din vechime, incat ei respau cu sfintenie vremea postului. Astfel, taierea porcului se facea dupa Craciun , ca nu cumva sa se spurce vreun vas cu carne de porc, cu “de dulce”. Astazi, se crede ca porcul trebuie taiat in ziua de Ignat, pentru ca de acum incolo nu se mai ingrasa, nu mai pune carne pe el si nu mai mananca, pentru ca si-a visat taierea.

Nu-mi ramane decat sa va reamintesc ca viata nu Inseamna doar “умбла в трупе”, adica a indestula pantecele si a saraci inima.
Адриан Cocosila
crestinortodox.ro