Inaltarea Sfintei Cruci – zi de post

   Zi de post negru va fi la 14 septembrie, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Parintii Bisericii au randuit ca in 14 septembrie sa se ajuneze total, in amintirea patimilor […]

   inaltarea-sfintei-cruci3Zi de post negru va fi la 14 septembrie, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Parintii Bisericii au randuit ca in 14 septembrie sa se ajuneze total, in amintirea patimilor si rastignirii Mantuitorului Iisus Hristos. Aceasta sarbatoare nu este singura din timpul anului bisericesc in care se ajuneaza total. Crestinii ortodocsi tin post aspru si in Ajunul Bobotezei, in Vinerea Mare si la Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. 

Inaltarea Sfintei Cruci, praznuita in fiecare an pe 14 septembrie, este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. In aceasta zi sunt sarbatorite doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335, dar si aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfanta Cruce a fost gasita din porunca imparatesei Elena, mama imparatului Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos. Dupa aceasta minune, patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.