Locul Domnului Hristos este în inima noastră!

rp_rugaciune-de-multumire-150x150.jpg   Înainte de Botez, răutatea, diavolul ocupă inima şi lucrează dinăuntru în afară, iar după Botez, inima e ocupată de Domnul Hristos, de harul lui Dumnezeu, care lucrează dinăuntră în afară, iar diavolul lucrează pentru întinarea omului din afară înăuntru.

În Filocalie (volumul I) este o scriere a Fericitului Diadoh al Foticeii şi acolo el spune că înainte de Botez, răutatea, diavolul ocupă inima şi lucrează dinăuntru în afară, iar după Botez inima e ocupată de Domnul Hristos, de harul lui Dumnezeu, care lucrează dinăuntru în afară, iar diavolul lucrează pentru întinarea omului din afară înăuntru. Astfel, omul este un creştin care-i purtător de Hristos. Aţi auzit de Cristofor Columb, cel care a descoperit America? Cristofor Columb are numele acesta de Hristofor. Ce înseamnă Hristofor? Înseamnă purtător de Hristos. Aşa cum Teofor înseamnă purtător de Dumnezeu, aşa cum Pnevmatofor înseamnă purtător de Duh. Deci, există numele acesta de Hristofor. Orice creştin trebuie să fie hristofor. Unde-i Hristos? Unde-i locul Domnului Hristos în existenţa umană? În primul rând şi în mod special, în inimă.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Cum putem deveni mai buni – Mijloace de îmbunătăţire sufletească, Editura Agaton, p. 136-137)