Nefericirea – scrie Pascal – este dorința de a obține pe o cale ceva ce poate fi obținut doar pe altă cale.
Evanghelia este cartea prin care Dumnezeu îi susține pe cei care vor să scape de depravare. Este cartea care îi provoacă să nu se resemneze învinși. Este cartea cea mai importantă, cea mai vie, cea mai captivantă, cea mai optimistă, cea mai realistă. Singura carte în care se regăsește absolut fiecare cititor.
Hristos nu doar le-a spus oamenilor de ce sunt nefericiți, ci le-a oferit și soluția de a deveni fericiți, urmându-L până la capăt. Noe și Avraam au trăit între oameni idolatri și violenți, dar salvarea lor a venit de la Dumnezeu, ca răspuns la credința lor.
Să nu ne focusăm pe înmulțirea dovezilor raționale, ci pe împuținarea patimilor. Dacă omul e capabil de vreun adevăr, acesta e adevărul respectiv.
Semnul prezenței lui Dumnezeu nu este prosperitatea sau lipsa durerii, ci bucuria inimii. Semnul absenței lui Dumnezeu este minciuna: profeții mincinoși despre care spune Hristos că vor veni spun minciuni, distorsionează adevărul, prezintă invenții proprii ca fiind biblice, amenință, se răzbună, calomniază, încurajează superstiția și dominarea prin frică și tocmai ei – ereticii – îi acuză de erezie pe cei drepți.
Ce e mai rău decât o alegere proastă precum păcatul: o alegere proastă repetată.
Sunt sigur că textul Evangheliei nu a fost modificat, nu a îngăduit Sfântul Duh așa ceva. În plus, dacă ar fi vrut cineva să decupeze câteva cuvinte, acelea ar fi fost cele adresate de către Hristos tânărului bogat: Vinde tot ce ai. Este exact diferența majoră dintre tinerii bogați din elita Romei păgâne și tinerii săraci din Biserica primară. Restul sunt mii de eseuri inutile menite doar să nu găsim foaia pe care o căutam.
E suficient un surâs al lui Dumnezeu, ca totul să recapete sens.
Domnul Iisus Hristos nu forțează, nu jenează, nu exagerează, nu așteaptă aplauze. Asta imităm și noi.
Dumnezeu ne ia păcatele și le aruncă în mare și ne spune că pescuitul e interzis.
Noe bate toaca și animalele vin în arcă; în Biserică se bate toaca, cine vrea să vină?
Cel mai minunat lucru este să vedem cum Domnul preia conducerea în viața noastră și noi dobândim gândul Lui. Sufletele goale trebuie să se trezească repede din orice coșmar, dacă mai vor să se hrănească cu fericire. Omenirii i-a luat secole întregi să își revină, să digere adevărul și să caute o speranță. Să se umanizeze, să scape de animalitate. Orbirea luciferică ne duce la rătăcire, însingurare, nefericire maximă și numai Mesia ne mai poate izbăvi.
Dacă nu ar exista Rai, Dumnezeu ar fi cel mai crud tiran. Dacă nu ar fi Rai, răul ar triumfa. Dacă nu ar fi Rai, totul ar fi fără sens. Dacă nu ar fi Rai, ar fi haos și iad. Raiul există, Mesia ne deschide ușa și ne dă biletul de intrare.
Până când nu ne vom întâlni cu Sfântul Medic, nu vom scăpa de suferință. Deși ne-am născut sănătoși – scrie Josè Saramago – nici nu știm când am orbit. Nu orbirea este problema, aceasta este vindecabilă, ci negarea diagnosticului și prefăcătoria că suntem sănătoși, aproape perfecți.
La peste 40 de grade, mulți tineri stăteau cu patru zile înainte de un concert de muzică contemporană undeva în Europa, doar pentru a prinde locuri lângă scenă, după ce dăduseră sume mari pe bilet. Totul din dragoste pentru un idol. La nevoie, stau și ore întregi în furtună. Pentru credință facem asta? Întreb pentru un prieten. Ateismul se infiltrează perfid printre tinerii noștri și nu putem decât să ne rugăm și să le oferim propriul exemplu de răbdare și bunătate.
Cea mai mare bucurie din această viață este să știm că cea mai mare bucurie nu este în această viață.
Singura forță care ne leagă de Rai este iubirea, scrie Fericitul Augustin. Îl iubim pe Dumnezeu, deși nu L-am văzut; aceasta este dragostea sinceră, totală, dezinteresată. Când această dragoste se înfiripează, începe Raiul. Și trăim de azi cu Dumnezeu cel Viu, într-o lumă plină de idoli morți.
Marius MATEI
sursa: crestinortodox.ro