Sfaturi practice în biserică: Taina Sfântului Maslu – folosirea corectă a uleiului sfinţit

soborovanie 1 Pr. Ioan:Părinte, daţi-ne câteva sfaturi cu privire la Taina Sfântului Maslu. Am dori să ştim mai multe lucruri despre importanţa şi folosul Sfântului Maslu, despre cum trebuie făcut şi pentru ce; cum trebuie să folosim materia tainei: untdelemnul şi făina; în care zile şi în ce timp din zi trebuie să facem Sfântul Maslu; despre săvârşitorii şi primitorii tainei şi multe alte sfaturi.

Pr. Ilarion:Taina Sfântului Maslu este „taina vindecării”. Vindecă atât trupul bolnav cât şi sufletul bolnav de păcate. Cel mai des ne îmbolnăvim din cauza păcatelor pe care le facem. Păcatul răneşte şi întinează sufletul şi în acelaşi timp apasă şi îngreunează trupul până ce acesta se îmbolnăveşte. Unii vor zice că nu poate păcatul să atingă în mod vădit şi simţit trupul, pentru că sufletul este cel ce se îngreunează cu păcatele. Nu-i aşa. Cum să nu aibă de suferit şi trupul din cauza  păcatului, când orice păcat se săvârşeşte cu trupul, în trup sau pleacă din trup. Păcatul porneşte din trupul omului, din mintea lui, din inima lui şi se materializează prin gânduri şi fapte. La cele cu gândul participă capul, la cele cu vorba participă gura, la cele cu fapta participă toate mădularele. De aceea răutatea şi greutatea păcatului îngreunează tot trupul omului şi se aşează undeva unde distruge: mintea, inima, ficatul, stomacul, rinichii, plămânii, intestinele, mîinile, picioarele, etc. De aceea Sfântul Apostol Iacov, spune: „De este cineva bolnav între voi, să cheme preoţii bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica şi de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacov.5,14-15). În Sfânta Evanghelie sunt multe vindecări făcute de Mântuitorul la care El, le spune: „iertate sunt păcatele tale” sau „vezi, de acum să nu mai păcătuieşti ca să nu-ţi fie ţie şi mai rău”. Sfinţii Apostoli întreabă pe Mântuitorul: „Doamne, cine a păcătuit el sau părinţii lui de s-a născut acesta orb?” Deci, păcatul atrage după sine îmbolnăvirea trupului şi rănirea sufletului. De aceea, Mântuitorul după marea Sa iubire de oameni, ştiind că omul chiar după Răscumpărarea lui va continua să cadă în păcat  şi să fie robit de păcate, pentru a-i da posibilitatea de a birui şi de a se ridica, pe lângă celelalte Sfinte Taine, a lăsat omului ca cea de a şaptea să fie una  prin care să se vindece  trupeşte şi sufleteşte. Dacă taina Spovedaniei aduce uşurătate sufletului şi vindecarea lui de rănile păcatului, Taina Sfântului Maslu, prin excelenţă, aduce vindecarea trupului şi uşurătatea lui de sub greutatea păcatului.
          Pe lângă vindecarea sufletului şi a trupului, Taina Sfântului Maslu, mai aduce îndepărtarea răutăţilor care vin de la oameni, cum ar fi: izbăvirea de farmece şi descântece, dezlegarea legăturilor şi a blestemelor, izbăvirea de necazuri şi vrăjmaşi.
          Se recomandă ca înainte de a face cineva Sfântul Maslu să cheme duhovnicul şi să se spovedească. Să spună toate păcatele aşa cum au fost ele de când se ştie şi până azi.
          Se recomandă că Taina Sfântului Maslu să se facă în zi de post: luni,miercuri sau vineri.
          Se recomandă ca Taina Sfântului Maslu să se facă numai dimineaţa pe nemâncate.Atât bolnavul, cât şi cei din casa lui şi preoţii să fie nemâncaţi. Trebuie să fie nemâncaţi, cu mintea odihnită şi cu luare aminte la orice cuvânt care se rosteşte. Altfel, rugăciunea nu are puterea de a se ridica la cer. Preotul care va face Sfântul Maslu mâncat şi credincioşii participanţi vor fi mâncaţi şi ei, acel preot răspunde. Păcatele oamenilor se întorc pe el şi pe familia lui. Când nu se aşteaptă loveşte preoteasa sau copii. Nu cereţi preoţilor să vă facă Sfântul Maslu după masă sau seara pe mâncate pentru că Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare sau băutură. Sfântul Maslu este o Taină nu o rugăciune oarecare. Sfântul Maslu se începe cu binecuvântarea: „Bine cuvântată este Împărăţia a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, Amin!” ca şi la Sfânta Liturghie. Pentru a face Sfânta Liturghie preotul nu trebuie să fie mâncat, trebuie să fie odihnit, preotul obosit, după canoane,  nu are voie să săvârşească Sfânta Liturghie, apoi se pregăteşte cu citirea canonului, la fel şi la săvârşirea Sfintelor Taine trebuie să fie pregătit, pentru că are loc întâlnirea cu Duhul Cel Sfânt şi se transmite harul cel nevăzut a lui Dumnezeu. Preotul să înveţe această rânduială pe credincioşi. Prin buna rânduială se împărtăşesc multe şi nebănuite daruri.
          Se recomandă ca Taina Sfântului Maslu să se facă de 7 preoţi, dacă nu se găsesc atunci 5 preoţi, dacă nu se găsesc măcar 3 preoţi, dacă nu se găsesc fără doi preoţi să nu se săvârşească Taina Sfântului Maslu. Un pogorământ îl fac Sfinţii Părinţii, prin canoane, pentru cei ce sunt la mari depărtări, pe o rază de 40 kilometri dacă nu se găseşte un al doilea preot, poate săvârşi şi un singur preot, dar numai cu binecuvântarea ierahului locului. Puterea tainei stă în numărul celor 7 preoţi. Dacă sunt mai mulţi preoţi neşansa de a nu fi atent la cuvinte şi la rugăciune este foarte mică, dacă sunt sustraşi de la atenţie unul, doi sau trei în acelaşi timp este şansa ca măcar unul sau doi să fie atent şi să se continuie rugăciunea. Dacă sunt numai doi şansele sunt mai mici. Iar la unul singur, se poate ca toată rugăciunea să coboare fragmentată pe pământ. Pentru că vrajmaşul care stă la pândă profită de neatenţia preotului şi fură din cuvintele de aur care ies din gura preotului. În prezenţa a mai mulţi preoţi, nu mai poate cu atâta uşurinţă. Atunci mai cheamă în ajutor pe alţi vrajmaşi care să-l ajute, aducând fel de fel de ispite şi gânduri în timpul rugăciunilor.
          Se recomandă să nu se  scurteze slujba, preoţii să facă exact ce scrie în Molitfelnic: 7 Apostoli, 7 Evanghelii, 7 rugăciuni, 7 ungeri cu untdelemn, 7 ectenii,s.a.m.d..
          Se recomanda ca ziua de post să se continuie şi după săvârşirea Sfântului Maslu, pentru ca acea zi să fie câştigată prin post şi rugăciune. Mesele după Sf.Maslu nu sunt bine venite, trebuiesc evitate. Numai cei grav bolnavi fac excepţie.
          După gravitatea celui bolnav, se fac: 1,3,7,9 Sfinte Masle. Din clipa în care se primeşte vindecare, Sfântul Maslu nu se mai face.
          Dacă nu se primeşte vindecare, nici după Sfinte Masle repetate, înseamnă că spovedania de dinaintea Sf.Maslu nu a fost bine făcută, din cauza unui păcat nemărturisit, sau a unui păcat mărturisit dar nu s-a spus aşa cum a fost el făcut, nu se primeşte iertare. O altă cauză poate fi blestemul de părinţi, blestemul pentru nedreptăţire a unei văduve, a unui orfan, a unui sărac şi ai altora asemenea, nu se primeşte iertare şi nu sunt ascultate rugăciunile până ce nu îndreaptă răul făcut, cere iertare şi dezlegare de blestem de la duhovnic. O altă cauză poate fi, Sfântul Maslu făcut la repezeală, scurtat, fără post, cu mâncare şi băutură.
          La Sfântul Maslu , harul este lucrător 7 zile. De aceea se recomandă ca Sf.Maslu să se facă la 7 zile primul de al doilea şi tot aşa. De aceea, din făina se fac 7 turtele coapte pe plită, ca să fie mâncate dimineaţa în fiecare zi timp de 7 zile.

Cum se folosesc uleiul şi făina de la Sfântul Maslu?
          FĂINA, se aşează într-un vas adânc în care se infing 7 lumânări care vor sta aprinse pe tot parcursul Sfântului Maslu.
          După terminarea Sfântului Maslu, gospodina casei, cerne făina de capetele de lumânări şi de bucăţilele de ceară rezultate în urma arderii lumânărilor, pe care apoi o frământă toată turnând aghiazmă şi untdelemn de la Sf.Maslu. După aceasta, împarte tot aluatul în şapte părţi şi din fiecare face câte o turtă, pe care o coace pe plită sau în tigaie la foc scăzut şi fără ulei.
          În fiecare dimineaţă, bolnavul, mănâncă câte o turtă pe stomacul gol. Când se împlinesc 7 zile de la primul Sf. Maslu, se face al doilea Sf.Maslu. La fel se procedează cu făina de la acest Sf.Maslu. După 7 zile se face al treilea Sf.Maslu la fel se procedează şi tot aşa până la ultimul.
          Nu este bine şi e mare păcat să dai din făina de la Sfântul Maslu la animale. Mântuitorul Iisus Hristos ne-a lăsat Sfintele Taine pentru noi, pentru mântuirea noastră şi nu pentru mântuirea animalelor. Nu daţi cele sfinte în gura porcilor.
          UNTDELEMNUL(uleiul sfinţit) se pune într-un pahar potrivit de mare, care se sfinţeşte la Sfântul Maslu prin rostirea de 7 ori a rugăciunii de sfinţire, de fiecare preot. Lângă pahar, trebuie puse 7 beţişoare învelite cu vată, care vor fi folosite la ungerea bolnavului cu untdelemn sfinţit de către preoţi în timpul Sfântului Maslu.
          Cu Untdelemnul sfinţit va fi uns bolnavul în fiecare zi timp de 7 zile, pe locul bolnav şi dureros. Atenţie, nu se vor unge părţile ruşinoase ale corpului, chiar dacă sunt bolnave, bunacuviinţă şi respectul de lucrurile sfinte sunt pe primul loc, la acestea Dumnezeu priveşte.
          În fiecare dimineaţă, bolnavul poate să bea un pahar de aghiazmă făcută cu Moliftele Sfântului Vasile cel Mare în care să toarne 9 picături din untdelemn sfinţit de la Sfântul Maslu. Înainte, să facă rugăciuni şi metanii dacă poate. După 2 ore, poate să mănânce. În cele 2 ore se lasă timp ca să lucreze untdelemnul.  Atenţie, femeile necurate nu au voie să se atingă sau să bea aghiazmă şi nici untdelemn şi nici nu va mânca turte din făina de la Sf.Maslu, pe perioada necurăţiei lor.
          Este bine dacă cel bolnav poate să ţină post(ajunare) luni, Miercuri şi vineri, dacă nu poate atunci cineva din casă, pentru că postul alungă multă răutate din casă şi din cel bolnav.
          Dacă ai ajuns după rostirea rugăciunilor de sfinţire a uleiului degeaba ai venit. La Sf. Maslu trebuie să fii de la început, cu sticla de ulei fără dop pe masă, pentru că atunci se cheamă Duhul Sfânt să-l sfinţească (de 7 ori).
Nu se duce la Sfântul Maslu ulei care a mai fost sfinţit.

Cum ne rugăm în cele 7 zile ale Sfântului Maslu?
          În fiecare zi, bolnavul, dacă nu poate el atunci cineva din casă, va citi din Acatistier acatistul zilei.
          Seara sau la miezul nopţii, va citi Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Va aprinde 9 lumânări. Cel care nu ştie carte, sau nu poate citi, sau nu are pe nimeni care să citească, va rosti rugăciunea „Tatăl nostru” şi celelate rugăciuni pe care le mai ştie, în timp ce va face şi metanii (40) şi va zice şi rugăciunea personală de cerere, care poate să fie aceasta:
Doamne, dacă boala aceasta este de la păcatele mele sau ale părinţilor mei, milostiveşte-Te, iartă-mi păcatele şi dă-mi vindecare”
Dacă a fost blestemat, va rosti:
„Doamne, dacă boala aceasta este de la blestemele mele sau de la blestemele părinţilor mei sau altcineva m-a blestemat, milostiveşte-Te, Doamne, iartă-mi păcatele, dezleagă blestemele şi dă-mi vindecare”
Dacă s-a îmbolnăvit datorită vrăjilor, va rosti:
Doamne, dacă boala aceasta este de la vrajile făcute de oamenii cei vrăjmaşi şi de la diavol, milostiveste-Te, Doamne, iartă-mi păcatele, dezleagă vrăjile şi tot duhul cel necurat în pustiu să se ducă şi înapoi să nu se mai întoarcă şi mie dă-mi vindecare”
În urma rugăciunilor de peste săptămâna şi a Sfintelor Masle, Dumnezeu îl ajută pe omul bolnav:
–         Să-şi îndrepte paşii către un medic bun, care prin priceperea pe care i-a dat-o Dumnezeu să-l vindece;
–         Va lumina pe medicul care trebuie să-l trateze să-i dea medicamentul bun care să-i aducă vindecarea;
–         Şi nu în ultimul rând, minunea vindecării poate să vina direct de la Dumnezeu, fără medic sau medicamente.

Untdelemnul de la Sfântul Maslu trebuie păzit
          Păziţi-vă uleiul, că-n Biserică vin şi vrăjitoare şi fură sticla ca să-ţi fure rugaciunea, lucrează cu dracii lor împotriva rugăciunilor oamenilor. Staţi lângă ulei şi făină şi dacă vă cere cineva din el şi simţiţi teamă nu daţi chiar dacă spune că eşti rea, zgârcită, că ştie Dumnezeu gândul matale şi răutatea ei.
(Pr. Ioan V Argatu, “Pe treptele suirii către cer”, ediţia a2a, 2007, pg.300-309)   s

sursa:http: www.parinteleilarionargatu.ro