Slujba Paraclisului

paraclsul maicii domnuluiParaclisele sunt slujbe asemănătoare Acatistelor, prin care rugăm pe Sfânta Fecioară sau pe alţi sfinţi să fie rugători ai noştri pe lângă Dumnezeu, spre a ne izbăvi de necazuri şi nevoi.

Referindu-se la slujba Paraclisului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus în cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei Paraclisului Maicii Domnului de la Catedrala Patriarhală din data de 1 august 2012: „Cuvântul paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul, spre deosebire de Acatist, este format din condace, tropare şi canonul complet, care este numit canon de mângâiere. Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăinţă, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători faţă de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfinţenie şi de dăruire de sine lui Dumnezeu. Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, ajutor, bucurie şi pace. Deci, Paraclisul este un izvor de putere  duhovnicească, un izvor de întărire, încurajare şi biruinţă asupra ispitelor, suferinţelor, bolilor şi necazurilor. De aceea este foarte iubit de popor acest Paraclis şi este de mare folos duhovnicesc”.

Paraclisele sunt alcătuite din rugăciunile începătoare obişnuite, urmate de tropare şi condace. Partea de căpetenie o formează canonul complet de nouă ode sau cântări. După aceasta se citeşte Evanghelia şi se rostesc ectenii, ca la slujba Litiei.

În ceasloavele mai noi, avem două Paraclise către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, iar în ceasloavele mai vechi se află Cinstitul Paraclis al Sfântului Mormânt. Avem în rânduiala liturgică a Bisericii Paraclise şi pentru anumiţi sfinţi. Primul Paraclis al Maicii Domnului din Ceas­lov a fost compus în secolul al IX-lea de către Sfântul Teostirict Mărturisitorul, iar al doilea Paraclis datează din secolul al XIII-lea.

Paraclisele se fac în Biserică, în cadru liturgic, dar se pot citi şi acasă, de fiecare credincios, ca şi Acatistele.
Pr. Ciprian Florin Apetre
ziarullumina.ro