Teiul și beneficiile sale pentru sănătatea organismului

ciai-teiDin cele mai vechi timpuri, teiul este cunoscut pentru calitățile sale terapeutice extraordinare, iar mirosul emanat de florile sale este absolut încântător. De la tei se folosesc în scop medicinal florile și frunzulițele, dar și scoarța, care poate fi administrată sub formă de pulbere, ca atare sau în compoziția unor unguente menite să amelioreze leziunile de la nivelul pielii. Florile de tei au numeroase virtuți terapeutice, care pot ajuta la ameliorarea diferitelor probleme de sănătate. Acestea au în compoziție un anumit tip de zahăr ce dă o dulceață naturală, mai conține acid galic, vitamine, catecol, un ulei esențial numit farnesol, care conferă plantelor proprietăți neurosedative și antispastice, reducând inflamațiile de la nivelul aparatului respirator. Astfel, florile de tei sunt benefice în stări de anxietate, nervozitate, tulburări de somn, viroze sau răceli, laringite, faringite, ajută la ameliorarea migrenelor, la o digestie sănătoasă, la tratarea amigdalelor și a tusei convulsive, a crampelor abdominale. Ceaiul de flori de tei este benefic și în curele de slăbire.

Specialiștii recomandă, totuși, utilizarea cu precauție a florilor de tei persoanelor care suferă de deficit de fier, deoarece împiedică absorția acestuia, femeilor însărcinate, întrucât crește riscul de hemoragie postpartum, și șoferilor, deoarece teiul produce stare de somnolență și amețeală. Florile de tei se consuma sub formă de infuzie, sirop, miere, tincturi, etc.

Șerbet din flori de tei

Ingrediente: 300 g flori, 750 ml apă, 1 kg zahăr, o lămâie.

Mod de prepararare: într‑o oală se pune la fiert apa cu zahărul; după ce fierbe timp de 10‑15 minute, se adaugă florile de tei, spălate în prealabil; se lasă să fiarbă încă 15‑20 de minute, apoi se ia oala de pe foc; se strecoară apa în alt vas după care se pune la fiert la foc iute până ce compoziția devine un pic mai vârtoasă, apoi se ia de pe foc și se pune la răcit. Când începe să se albească compoziția, se amestecă cu o lingură de lemn în mișcări circulare, adăugându‑se câte un strop de zeamă de lămâie. Când este gata, șerbetul se pune în borcane. Este foarte benefic în stări de insomnie.

Sirop din flori de tei

Ingrediente: 200 g flori de tei, 500 g zahăr brun, 1,300 l apă, zeama de la o lamâie.

Mod de preparare: se spală florile și se lasă puțin la scurs; se pune apa la fiert la foc iute, iar când clocotește se adaugă florile; se oprește focul și se lasă la infuzat peste noapte; se strecoară, apoi, se pune zahărul și zeama de lămâie; se fierbe cam 15‑20 de minute; se pune conținutul fierbinte în sticle, se videază bine, apoi se așază cu capul în jos cam 10 minute pentru vidare; se depozitează în cămară.

Monahia Ecaterina Vicleanu
ziarullumina.ro