Adormirea Sfintei Ana

sf.ana   Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu este praznuita de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 25 iulie.

Prin harul Domnului, Sfanta Ana a devenit bunica Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta se tragea din neamul lui Levi si este cel mai mic copil al Preotului Matan si al sotiei acestuia Maria. Celelalte doua fete se numeau Maria si Sovi. Maria s-a casatorit la Betleem si a nascut-o pe Salomi, in timp ce Sovi s-a casatorit si ea la Betleem si a dat nastere unei fete pe nume Elisabeta, nimeni alta decat mama Sfantului Ioan Botezatorul. Ana l-a luat de sot pe Ioachim din Galileia si a dat nastere Maicii Domnului, Prea Sfantei Fecioare Maria, Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara. Astfel, putem afirma ca Elisabeta, Salomea si Maica Domnului erau verisoare, iar Mantuitorul era verisor de gradul doi cu Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfanta Ana i-a dat nastere Maicii Domnului, fecioara pe care Dumnezeu o alesese ca fiind cea mai sfanta din neamul omenesc si singura femeie vrednica si curata a vremii care sa ii dea nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Pe cand Maria a implinit varsta de trei ani, Ana o duce la Templu si o ofera in slujba Domnului, in timp ce Sfanta Ana isi va petrece restul vietii in post si rugaciune. Mai mult decat atat, Ana face fapte bune bune celor nevoiasi, asteptand clipa in care ceea ce promisese Dumnezeu se va adeveri. La varsta de 69 de ani trece in nefiinta si Dumnezeu o ia alaturi de el in Ceruri. Conform Traditiei Bisericesti, Fecioara Maria isi pierduse ambii parinti inca de cand avea doar 11 ani si era la Templu.
crestinortodox.ro