Aducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim

Aducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim de catre parintii sai, Ioachim si Ana, cand aceasta a implinit varsta de trei ani, este cunoscuta sub denumirea de Intrarea Maicii Domnului […]

Intrarea Maicii Domnului in BisericaAducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim de catre parintii sai, Ioachim si Ana, cand aceasta a implinit varsta de trei ani, este cunoscuta sub denumirea de Intrarea Maicii Domnului in biserica. Acest praznic este sarbatorit pe 21 noiembrie. Este o sarbatoare prezenta tot timpul in Postul Nasterii Domnului. Sfintii Parinti au dorit sa ne descopere ca dupa cum Maica Domnului intra in templu ca sa se pregateasca sa-L primeasca in pantecele ei pe Fiul lui Dumnezeu, tot astfel, si noi suntem datori sa ne pregatim in acest post sa-l aducem pe Hristos in inimile noastre.

Praznicul Intrarii Maicii Domnului in biserica nu este consemnat in Scriptura. Informatiile despre aceasta sarbatoare le avem dintr-o scriere apocrifa din secolul al II-lea, cunoscuta sub numele de Evanghelia dupa Iacob sau Protoevanghelia.

Sfintii Ioachim si Ana erau drepti inaintea lui Dumnezeu, insa lipsiti de copii. S-au rugat cu lacrimi lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil, iar Fecioara Maria vine la existenta ca rod a rugaciunii lor. Este dusa la Templul din Ierusalim cand implineste varsta de trei ani pentru a implini promisiunea facuta de Ana: daca vom avea un copil, il vom inchina Tie. La Templu este intampinata de Marele Preot: Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul.

Pentru a intra in Templu trebuia sa urci 15 trepte. Potrivit ritualului iudaic, la fiecare treapta trebuia sa te opresti pentru a rosti un psalm. Astfel se rosteau Cei cincisprezece psalmi, cunoscuti sub numele de Psalmii treptelor (Psalmii 119-133). Insa Maria a urcat treptele fara a se opri conform ritualului. Prin descoperire dumnezeiasca, Zaharia intelege ca din Fecioara Maria se va naste Fiul lui Dumnezeu. O primeste cu bucurie si o duce in Sfanta Sfintelor, cea mai sfanta incapere a Templului, unde doar Marele Preot avea voie sa intre o singura data pe an dupa ce aducea jertfe pentru sine si pentru popor. Maica Domnului va ramane aici pana la varsta de 15 ani, fiind hranita in chip minunat de Arhanghelul Gavriil.

Sarbatoarea a fost atestata inca din secolul al IV-lea, una dintre ele fiind facuta de Sfantul Grigorie de Nyssa. Sfantul Andrei Criteanul in veacul al VII-lea, iar mai tarziu patriarhii Gherman si Tarasie, au rostit predici in cinstea acestei sarbatori. Praznicul Intrarii Maicii Domnului in biserica a fost adoptat in Apus de catre papa Grigorie al XI lea. Sarbatoarea a fost celebrata pentru prima data in anul 1374, la Avignon. S-a raspandit in perioada XV-XVI, in vremea papilor Sixt al IV-lea si Sixt al V-lea.

Glasul 4
Astazi inainte insemnarea bunavointei lui Dumnezeu si propovaduirea mantuirii oamenilor, in Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arata si pe Hristos tuturor mai inainte Il vesteste. Acesteia si noi cu mare glas sa-i strigam: Bucura-te, Implinirea randuielii Ziditorului.
Sursa:CrestinOrtodox.ro