Armonia în familie, importantă pentru dezvoltarea copiilor

 armonie2    Înțelegerea în familie, armonia, le oferă copiilor șanse mai mari să se dezvolte normal comparativ cu cei care cresc într-o familie dominată de neîn­țelegeri și certuri. Riscul de a crește în greutate peste limitele normale este cu atât mai prezent la copiii ai căror părinți divorțează înainte ca cei mici să împlinească vârsta de 6 ani.

Cel mai recent studiu pe această temă, efectuat pe un eșantion de peste 7.000 de copii, sugerează că schimbările emoționale prin care trec copiii, dar și părinții în grija cărora rămân după divorț, limitarea resurselor financiare și reducerea timpului alocat activităților extra­școlare sportive ale copiilor sau pentru dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase au ca rezultat mâncatul excesiv și consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi, atrage atenția, într-un interviu acordat Agerpres, medicul nutriționist-dietetician Diana Ruxandariu. După divorț, de exemplu, mama ar putea avea mai puţini bani pentru a cumpăra fructe și legume proaspete sau mai puțin timp pentru a prepara acasă mâncare sănătoasă, fiind nevoită probabil să facă ore suplimentare la serviciu pentru un venit mai mare.

Scăderea posibilităților financiare ale mamei și lipsa de timp pot pune copilul în imposibilitatea de a mai participa la anumite activități extrașcolare sau de a mai practica anumite sporturi, a explicat medicul nutriționist. De asemenea, părinții divorțați au tendința de a urmări într-o mai mică măsură obiceiurile alimentare ale copiilor și să le ofere mâncare gata preparată, livrată la comandă, care nu este întotdeauna cea mai bună alegere pentru sănătatea lor.

Schimbările în ceea ce privește greutatea copiilor devin vizibile în timp, după o perioadă mai lungă de la separarea părinților. Și chiar dacă resursele financiare rămân neschimbate, stresul și instabilitatea familială provocate de divorțul pă­rinților pot afecta indirect sănătatea copiilor, din cauza schimbării de roluri în sânul familiei și a timpului mai scurt petrecut de părinți cu ei, şi se văd nevoiți să se adapteze la noua situație familială.

Adaptarea devine și mai stresantă pentru copii dacă divorțul pă­rinților implică și schimbarea lo­cuinței, a cartierului sau a orașului în care locuiesc, ceea ce îi desparte practic și de prieteni. Viața acestor copii se poate schimba radical, iar modificarea obiceiurilor alimentare, a programului de somn și renun­țarea la anumite activități se reflectă în dezvoltarea lor. Ei se pot îngrășa, uneori pot și să slăbească, din cauza întorsăturii pe care o ia viața lor, pe fondul divorțului pă­rinților.

Un studiu realizat în Marea Britanie indică un risc de obezitate mai mare în cazul copiilor cu vârste între 9 luni și 11 ani şi ai căror părinți s-au despărțit, în comparație cu cei ai căror părinți trăiesc în înțelegere și armonie. Această concluzie întărește constatările anterioare ale experților conform cărora atmosfera familială joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor. Într-o familie în care armonia și înțele­gerea primează, șansele ca cei mici să se dezvolte corespunzător sunt mult mai mari decât într-o familie dominată de neînțelegeri și certuri.

Din păcate, medicul Diana Ruxandariu spune că aproape jumătate dintre copiii care i-au trecut pragul cabinetului fac parte din familii cu părinți divorțați. În astfel de cazuri, părinții, dar și alți mem­bri ai familiei se folosesc de mâncare, în special de dulciuri, pentru a atrage copilul de partea lor, fără să ţină cont de nevoile nutriționale reale ale micuțului. De asemenea, adulții consideră că pot rezolva sau măcar ameliora tulburările emoțio­nale prin care trece copilul oferindu-i acestuia dulciuri sau mâncare de tip fast-food, practici care nu fac decât să contribuie la perpetuarea unor comportamente alimentare nepotrivite și nesănătoase pentru copii. (I. M.)
ziarullumina.ro