Beneficiile miraculoase a consumului de telina

telinaTelina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care poate fi inclusa in alimentatia de zi cu zi, fara a-ti pune in pericol sanatatea. In plus, datorita continutului mare de fibre, telina este alimentul ideal pentru persoanele care vor sa slabeasca. Specialistii sustin ca telina este un carbohidrat bun, intrucat nu contine zahar alb sau alte chimicale si are un continut nutritional ridicat, spre deosebire de nivelul sau de carbohidrati. Si acestea nu sunt singurele beneficii ale acestui “super-aliment”!

Reduce presiunea arterial: Telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele “ftalide”, substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland astfel presiunea arteriala. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care cauzeaza la randul lor cresterea presiunii arteriale, prin constrictia vaselor sangvine.

Scade colesterolul negative: O alta proprietate a telinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sange, cu pana la 20%, potrivit studiilor clinice. Asadar, este indicat sa se includa telina in dieta de zi cu zi, sub forma de salate, ca adaos la mancaruri si ca suc (preparat din frunze de telina). Sucul (50 ml) se bea timp de 56 de zile, in fiecare dimineata.

Ajuta la slabit: Telina intra in categoria alimentelor cu un continut caloric negativ, ceea ce inseamna ca atunci cand o consumam, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Cu alte cuvinte, includerea telinei in dieta ne ajuta sa ardem mai multe calorii decat consumam.

Adjuvant in afectiunile articulare: Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, telina, prin consumul constant, reduce simptomele afectiunilor articulare. Pentru efecte maxime, se recomanda o cura de cel putin 3 luni, timp in care se consuma telina proaspata, asociata cu o dieta bazata, in special pe legume si fructe, gatita termic doar in proportie de 30%.

images 5Bun calmant al sistemului nervos: In compozitia telinei se gasesc niste substante care actioneaza ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Astfel, iti va fi mult mai usor sa scapi de kilogramele nedorite.

Intareste sistemul imunitar:  Pe langa toate aceste substante, telina mai contine si antioxidanti puternici, precum zeaxantina, luteina si betacaroten. Acestia ofera protectie organismului impotriva a numeroase boli si intaresc sistemul imunitar.

Trateaza constipatia: Pentru a beneficia de efectele laxative ale telinei, consuma dimineata, pe stomacul gol, jumatate de litru de suc de telina, in 3-4 reprize. De asemenea, este indicat sa se opteze pentru o dieta bogata in fibre, intrucat ajuta la imbunatatirea peristaltismului intestinal.

Reduce simptomele artritei: Specialistii sustin ca semintele de telina cresc volumul de urina eliminata si reduc simptomele artritei, gratie proprietatilor antiinflamatoare pe care le au.

Bun adjuvant in infectiile bacteriene: Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand organismul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar si introducerea telinei proaspete in dieta zilnica.

Cum consumam telina

-Măncată în întregime crudă, ţelina este utilă pentru a reduce tensiunea arterială şi acţionează ca un tonic pentru ficat.

-Rasă, ţelina crudă poate fi folosită în cataplasme pentru glandele umflate.

-Sucul de ţelină sau o infuzie de seminţe, pot fi băute pentru a ameliora consecinţele sciaticii.

-Un pahar de suc de ţelină băut înainte de masă, taie apetitul celor care vor sa piardă în greutate. Mestecatul de seminţe dupa o masă ajută la digestie.

-Deşi pentru cele mai bune rezultate se recomandă consumul ţelinei crude, aceasta este de asemenea utilă şi gustoasă în supe, tocăniţe şi o varietate de alte preparate culinare. Pentru a obţine o supă sănătoasă, amestecă ţelina cu ceapă, piper verde, usturoi, boia de ardei, roşii, pătrunjel, orz, morcovi şi coriandru.

-Poţi încerca ţelina gătită, călită în puţin unt sau ulei de măsline. Ţelina gătită în acest fel va păstra cea mai mare parte din potasiu şi va rămâne crocantă. Ţelina este bogată în sodiu, aşa că nu trebuie adaugată sare atunci când o gătim.

Contraindicatii:

Consumul de telina nu este recomandat:

– femeilor insarcinate sau care alapteaza;

– persoanelor care sufera de afectiuni renale;

– persoanelor alergice la plante ca morcov sau papadie;