„Chemați-L pe Domnul atunci când sunteți în fața unei decizii deosebit de importante”, a transmis PS Damaschin Dorneanul pelerinilor sosiți la Iași

Miile de pelerini care sosesc zilele acestea în Capitala Moldovei ca să se închine Sfintei Parascheva, precum și Sfântului Andrei Criteanu, au posibilitatea să participe la sfintele slujbe săvârșite la Catedrala Mitropolitană. Joi dimineață, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, dimpreună cu un numeros sobor de clerici din Protopopiatul Târgu Neamț și din eparhiile Mitropoliei Basarabiei, au oficiat Dumnezeiasca Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Mira” al Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” Flora, condus de prof. Petronela Dârțu.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa îi îndeamnă pe cei prezenți să țină cont de planul pe care Dumnezeu îl oferă oamenilor pentru a dobândi binecuvântarea Lui:

Nu vă bazați doar pe ceea ce puteți dumneavoastră, pe ceea ce știți, pe ceea ce intuiți, pe concluziile care vin în urma unei deducții logice. Chemați-L pe Domnul atunci când sunteți în fața unei decizii deosebit de importante, semnificative, cruciale pentru viața dumneavoastră și nu vă grăbiți. Deciziile importante se iau în urma unei cumpăniri, nu pe loc, nu cum ne vine, ci în urma unei sfătuiri, în urma chemării ajutorului lui Dumnezeu, luminării din partea Lui, pentru ca toate să se limpezească, și înspre ce înclină mai mult inima noastră, după ce ne-am rugat Domnului, înspre aceea să ne îndreptăm. Datoria noastră este să respectăm hotărârile lui Dumnezeu și să ne supunem acestui Dumnezeu, care este Atotputernic și care singur decide cele pe care le consideră potrivite pentru mine, pentru familia mea, pentru lume și așa mai departe.

În această dimineață, alături de ierarh au slujit 28 de preoți și diaconi din cele trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și a chiriarhilor lor. Cu acest prilej se continuă tradiția rânduită în ultimii ani de clericii de peste Prut, care sosesc la Iași  pentru a se ruga pentru unitatea și binecuvântarea neamului românesc de pretutindeni. După acest moment sfânt, delegația preoților din Mitropolia Basarabiei a fost primită la Reședința Mitropolitană de Părintele Mitropolit Teofan. Cu acest prilej, părinții au primit din partea gazdelor volumele „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor”, publicate la Editura Doxologia.

Zeci de mii de oameni, în duh de rugăciune la hramul Sfintei

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, organizatorii anunță că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii.

Conform datelor oferite de Jandarmerie, peste 150.000 de oameni au trecut până acum pe la baldachinul unde sunt așezate moaștele celor doi sfinți.

Flavius Popa
sursa: doxologia.ro