Coliva (video)

  Este o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa […]

 coliva1 Este o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36)

Tot Coliva mai are o semnificaţie profundă si tainică: Boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos şi pe membrii ei, cei vii şi adormiţi, care se găsesc împreună în rugăciune. De aceea, la sfârşitul parastasului, cand preotul binecuvintează coliva, creştinii se apropie, apucă cu mânile de marginile farfuriei şi o leagănă în semn de oferire către Dumnezeu.

Traditia spune ca atunci cand faci o coliva pentru pomenirea mortilor, inainte de a o pune la fiert trebuie sa spui o rugaciune de multumire catre Dumnezeu si sa pomenesti numele mortilor pentru care se face aceasta coliva. Se face semnul crucii peste vasul cu grau, de 3 ori si apoi abia se pune la fiert.

Ingrediente:

-350g griu batut
-1 litru apa
-150g zahar
-150g nuca pisata
-coaja rasa de lamiae(dupa gust)
-coaja rasa de portocala(dupa gust)
-stafide (bomboane) dupa preferinta
-cateva linguri de cacao
-un praf de sare

Cum pregatim:

1.Grâul se alege întâi şi apoi se spală bine în câteva ape călduţe.
2.Se toarnă apa rece şi se pune la fiert, la început la foc mare şi când dă în clocot se reduce focul cât de puţin e posibil. Se fierbe timp de 1-1,5 ore adunând spuma care se formează şi amestecând regulat pentru a nu se lipi boabele de grâu de vas.
3.Când apa a scăzut aproape totalmente, iar bobul de grâu se striveşte uşor se adaugă sarea si zahărul şi se amestecă bine până se topeşte. Vasul se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
3.Miezul de nucă  se da prin maşina de tocat sau prin răzătoare şi impreuna cu restul condimentelor se încorporează în grâu. Coliva se aranjează în farfurie şi la dorinţă se ornează. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa preferinta si inspiratia noastra.

Reteta de ciliva cu arpacas