Cozonac moldovenesc

Ingrediente

-1kg faina
-250g zahar
-8 oua
-50g  ulei
-250 g unt
-400ml lapte
-60g drojdie proaspata
-50 ml rom sau coniac
-un pahar nuci
vanilie, esenta de rom,coaja de lamaie

Cum pregatim:

1.Drojdia se freaca cu 2 linguri zahar . Se adauga 100 ml  lapte caldut si 100g faina. Se face o plamadeala care se acopera si se pune la crescut(20-25 min) la caldut.
2.Se separa ouale. Se freaca galbenusurile cu 125g  zahar  pana  se topeste zaharul se face ca o crema. 125g zahar se amesteca cu laptele caldut , vanilia, coaja de lamaie.
3.Galbenusurile, laptele, uleiul, plamadeala de mai sus   se amesteca bine. Se adauga  faina  sub forma de ploita amestecanduse incontinuu cu lingura dupa acele ceasornicilui timp de 15 minute, apoi punem  o lingurita sare si se framanta bine , bine pana se desprinde coca de pe mana(aprox 20 min)
4. Se adauga untul topit(caldut nu fierbinte) putin cate putin la coca de mai sus dar nu se mai framanta, doar se impatureste( se indoaie, se desprinde de pe margini spre centru, etc). Se lasa la crescut o ora (pana isi dubleaza volumul)
5.Umplutura  Cele 8 albusuri se bat cu 8 linguri zahar pana se fac spuma tare. Se adauga nuca si cacao pana iese o crema potrivit de tare. Se adauga si esenta de rom.
6.Se intinde o foaie se pune umplutura se ruleaza. Se fac 2 rulouri care se impletesc. Dintr-un kg de faina trebuie sa iasa 2 cozonaci, adica 4 rulouri cu crema. Se aseaza in tava si se lasa 15 min sa creasca. Se unge cu  galbenus de ou dizolvat cu 2 linguri lapte.  Cuptorul se incalzeste cu 15 min inainte. Se coc ~ 40 min intai la foc mic, apoi mai mare. Primele 20 de min nu se deschide usa la cuptor.
7. Se scot din cuptor si se ung cu un amestec(2 linguri apa, o lingura zahar si o lingura ulei), se acopera cu un prosop.

Pofta buna!