Pe 6 martie pomenim aflarea cinstitei Cruci a Mantuitorului de catre Sfanta Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare.
Descoperirea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul este legata de minunea aratarii pe cer, ziua-n amiaza mare, a semnului Sfintei Cruci si a cuvintelor “Intru aceasta vei invinge” in ajunul bataliei din octombrie 312, dintre Constantin cel Mare si Maxentiu, de la Pons Milvius (in apropierea Romei). Imparatul Constantin afland ca prin puterea Sfintei Cruci va iesi invingator, a poruncit ca Sfanta Cruce sa fie prezenta pe scuturile, coifurile si steagurile soldatilor sai. Dupa obtinerea victoriei, imparatul a decis impreuna cu mama sa, Elena, sa plece in cautarea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Hristos.
In anul 326 ajunge in Ierusalim si distruge templul lui Venus si statuia lui Jupiter, ridicate de imparatul Hadrian deasupra Sfantului Mormant.In urma sapaturilor s-au descoperit trei cruci, ale celor doi talhari si cea pe care a fost rastignit Hristos. Crucea Mantuitorului a fost recunoscuta cand, la sugestia patriarhului Macarie al Ierusalimului, a fost atinsa de un mort, care a inviat in chip minunat.
Inaltarea solemna a Sfintei Cruci in vazul poporului s-a facut de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie, anul 335, la o zi dupa sfintirea bisericii Invierii pe care Sfanta Elena o ridicase deasupra Sfantului Mormant. Amintim ca Sfanta Cruce a fost luata de regele Chosroes al persilor in anul 614, dar a fost recuperata in anul 629, de imparatul Heraclius. Dupa intoarcerea Sfintei Cruci de la persi, patriarhul Zaharia o va inalta si el pe 14 septembrie 630 in vazul credinciosilor.
In fiecare an, pe 14 septembrie, in toate bisericile are loc o randuiala speciala a scoaterii Sfintei Cruci in mijlocul lacasului de cult. Spre sfarsitul doxologiei de la Utrenie preotul cadeste Sfanta Cruce, asezata dinainte pe un disc pe Sfanta Masa. Cand strana canta “Sfinte Dumnezeule”, preotul ia discul cu Sfanta Cruce si, tinandu-l in dreptul fruntii, ocoleste Sfanta Masa, vine prin mijlocul bisericii in fata Usilor Imparatesti, unde rosteste insemnand crucis cu discul pe care se afla Sfanta Cruce: “Intelepciune drepti!”. Credinciosii prezenti canta troparul “Mantuieste Doamne, poporul Tau…”, iar preotul asaza Sfanta Cruce pe un analog si cadeste crucis Sfanta Cruce, de trei ori. Ridica la frunte Sfanta Cruce si rosteste ectenia speciala, iar crestinii rostesc dupa fiecare cerere “Doamne miluieste” de 100 de ori. Apoi preotul inalta Crucea catre rasarit si catre celelalte trei puncte cardinale. Se canta troparul “Crucii Tale…”, preotul se inchina si saruta Sfanta Cruce si intra in Sfantul Altar. La strana se canta troparele din Minei, care cheama pe toti credinciosii sa se inchine lemnului celui de viata facator, pe care Hristos, Imparatul slavei, de bunavoie S-a rastignit pentru noi.
Cand toti cei prezenti s-au inchinat si au sarutat Sfanta Cruce, preotul vine in fata analogului, se inchina din nou si duce Sfanta Cruce pe iconostas, unde ramane pana la odovania sarbatorii, pe 21 septembrie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro.