Cuvant la duminica a-III-a dupa Rusalii

    În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, Amin ! Evanghelia care s-a citit azi la biserică se găsește în Sfânta Scriptură la evanghelistul Matei în […]

grijle vietii    În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, Amin !

Evanghelia care s-a citit azi la biserică se găsește în Sfânta Scriptură la evanghelistul Matei în capitolul 6. Pentru că tot suntem în postul Sf. Apostoli, și pentru că sectanții spun că nu este bine să postim, și că postul este o invenție a Bisericii, vreau să vă spun că în acest capitol 6 Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu ne dă o lecție cum să postim. Spune despre post: “Tu însă când postești unge capul tău și fața ta o spală, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns și care îți va răsplăti.”

Tot aici Mântuitorul Hristos ne învață despre milostenie, atunci când dăm de pomană “să nu știe stânga ta, ce face dreapta.” Ne spune apoi să iertăm oamenilor greșelile lor și ne învață cum să ne rugăm spunându-ne rugăciunea Tatăl nostru.

Apoi Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu ne spune evanghelia de azi care ne dă prilejul să vorbim despre un mare păcat și anume despre lene.

Spune Iisus Hristos: “Nu vă îngrijiți ce veți mânca, sau ce veți bea, căci are grijă Tatăl vostru cel ceresc și vă va da vouă.” Apoi mai departe spune: “Nu vă îngrijiți de îmbrăcăminte, luați seama la crinii câmpului cum cresc, nici nu se ostenesc nici nu torc și vă spun vouă că nici regele Solomon nu era mai îmbrăcat ca unul dintre ei.” Evanghelia de azi se termină cu cuvintele zise tot de Mântuitorul: “Nu vă îngrijiți de ziua de mâine că ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei greutatea ei.” Aceasta este pe scurt evanghelia de azi. De ce ne dă prilejul să vorbim despre lene? Pentru că cineva dintre noi ascultând cuvintele lui Iisus Hristos din evanghelia de azi poate trage concluzia că nu trebuie să muncească, nu trebuie să se gândească la ziua de mâine, că cineva de sus, Dumnezeu poate, îi va da tot ce are nevoie chiar dacă stă toată ziua.

Nu, este un mare păcat să fi puturos. Lenea este unul din cele șapte păcate capitale pe care le poate face omul.

Atunci când Dumnezeu a dat afară pe Adam din rai i-a spus: “În sudoarea feței tale vei mânca pâinea ta.” Sfântul Ap. Pavel spune: “dacă cineva nu vrea să lucreze acela nici să nu mănânce.”

De altfel învățătura creștină ne spune că omul are datorii față de trup și față de suflet. Față de trup avem următoarele datorii: “să-l îmbrăcăm, să-l hrănim, să-l spălăm.” Ce datorii avem față de suflet? Aceleași ca și pentru trup: să-l spălăm de păcate prin Taina spovedaniei, să-l hrănim cu sfânta împărtășanie.

Și atunci nu cumva suntem în încurcătură? Odată citim în Sfânta Scriptură să muncim, să ne facem datoria față de trup și suflet, și altă dată Iisus Hristos parcă ne îndeamnă cumva la lene, să nu facem nimic, că vom primi toate de la Dumnezeu, fără efort. Nu este nici o contradicție.

În această evanghelie Iisus Hristos ne îndeamnă să nu ne atașăm de grijile lumești: Nici nu ne putea spune să nu muncim cât El însuși a muncit. Un tată care nu-și îngrijește copii este un mare păcătos. De aceea Iisus Hristos în Evanghelia de azi nu a zis să nu vă îngrijiți de hrană, de băutură și de îmbrăcăminte, ci a spus să nu vă îngrijiți pentru viața voastră, adică să nu ne lipim cu tot sufletul de grijile vieții.

Este vorba deci de mulțimea hranei și a îmbrăcăminții. Omul cumpătat se mulțumește cu hrana atât cât să poată trăi, dar nu se face rob pântecelui și cu îmbrăcămintea la fel. Omul necumpătat caută hrană multă și haine multe și scumpe. De aceea mintea lui este îndreptată spre acestea. Viața noastră este mai scumpă decât hrana, iar sufletul mai scump decât haina. De fapt dorința lui Dumnezeu este ca omul să pună înainte grija pentru suflet și apoi pentru trup.

Un om care nu vine duminica la biserică ci se duce și muncește greșește față de Dumnezeu pentru că a pus înainte grija pentru trup înaintea grijilor pentru suflet. Un om trebuie să se gândească întâi la suflet și apoi la trup.

Un om sănătos bun de muncă și care cerșește este un păcătos pentru că nu-și face datoria față de familie, față de suflet și față de trup. Nu există încă o doctorie împotriva lenei. Cel care este tentat să nu muncească așteptând de la Dumnezeu sau de la semenii lui mâncare și îmbrăcăminte pentru a-și hrăni familia, “să se uite la păsările cerului care-și fac cuiburi și-și hrănesc puii, să privească osteneala furnicii care se pregătește pentru ziua de mâine și să ia exemplu de la ea.” Bătrânii noștrii aveau o vorbă: “Că Dumnezeu îți dă, dar în traistă nu-ți bagă.” Un alt proverb spune: “Se cer patru calități unei femei: virtutea să-i îmbrace inima, modestia să-i stea pe buze și munca să-i ocupe mâinile.” Concluzia evangheliei de azi este cuprinsă într-o singură frază: “căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă.”

Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne limpezească mintea și cugetul pentru a ne putea spovedi spălându-ne sufletul de păcate totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor, Amin !

Pr Nicolae Trușcă
Parohia Negoiești

sursa:http://www.crestinortodox.ro