De 250 de ani Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou sunt prezente in Bucuresti

Pe 13 iulie 2024 se implinesc 250 de ani de cand moastele Sfantului Dimitrie cel Nou sunt prezente in Bucuresti. Moastele sale se pastreaza in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Ele au fost aduse in Bucuresti in urma razboiului ruso-turc din 1769-1774, cand generalul rus Petru Salticov ocupand o regiune, in care se afla si localitatea Basarabov, a aflat acolo moastele sfantului. Pentru a fi ferite de profanare, le aduce in anul 1774 in Catedrala mitropolitana din Bucuresti. Gandul lui era sa le ia de aici in momentul in care avea sa revina in Rusia. Insa, la rugamintea mitropolitului Grigorie al II-lea si a boierului Hagi Dimitrie, moastele au ramas la noi, general rus luand cu el doar o mana a Sfantului Dimitrie. Pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, praznuit pe 26 octombrie, Sfantul din Basarabov a fost numit “cel Nou”.

In 1786, mitropolitul Grigorie al II-lea a facut pentru moastele Sfantului o racla de lemn, imbracata pe alocurea cu tabla de argint. In anul 1879, moastele Sfantului Cuvios Dimitrie au fost stramutate intr-o racla din argint masiv, confectionata din initiativa si in mare parte cu cheltuiala episcopului Ghenadie Petrescu al Argesului (1876-1893), ajutat cu contributii banesti si de alti crestini evlaviosi. Racla este impodobita cu scene in relief din viata Sfantului. Pe capacul raclei este chipul Sfantului, in marime naturala, cu camilafca si schima, avand de jur-imprejur o palisada de argint, poleit cu aur, inalta de 2 cm, iar pe marginea capacului 12 serafimi, 6 de o parte si 6 de cealalta parte, cu cate un mic stalp de argint intre ei.

La frontispiciul raclei sunt gravate icoana Sfintei Treimi si incoronarea Maicii Domnului, iar la partea inferioara, Arhanghelul Gavriil, cu aureola, tinand in mana semnul Bunei Vestiri.

In anul 1933, cu prilejul restaurarii Catedralei, prin purtarea de grija a patriarhului Miron Cristea, racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie a fost asezata in partea dreapta a pronaosului, in firida din peretele de rasarit a Catedralei patriarhale. Racla a fost curatata si aurita, dobandind o noua stralucire, in primavara anului 2007, la Monetaria Statului, prin grija patriarhului Teoctist.

Sfantul Dimitrie a fost proclamat Ocrotitor al Bucurestilor in anul 1792 de catre mitropolitul Ungrovlahiei, Filaret al II-lea si a fost canonizat in vremea Patriarhului Justinian Marina.

Din anul sosirii sale in tara noastra, Sfantul Dimitrie a raspuns neincetat nevoilor omenesti. A pus capat epidemiei de ciuma in 1815, cand s-a facut procesiune cu moastele sale la cererea domnitorului Caragea. In anul 1827, sub domnia lui Grigore Ghica, a inlaturat seceta ce se abatuse asupra orasului, dupa ce moastele sale au fost scoase pe strazile din Bucuresti. Iar in 1831, dupa o alta procesiune, a oprit in chip minunat holera.

Multe sunt minunile Sfantului Dimitrie care se savarsesc permanent la racla cu sfintele sale moaste. Ele sunt cunoscute numai de cei care s-au impartasit de ajutorul lui si de Hristos Domnul. Foarte putine sunt mentionate in Vietile Sfintilor.

Rugati-va Sfantului Dimitrie si n-o sa ramaneti fara raspuns.

Iulian Predescu
crestinortodox.ro