De ce praznuim Schimbarea la Fata a Domnului pe 6 august?

schimbarea la fata a domnului    Biserica Ortodoxa Romana praznuieste pe 6 august Schimbarea la Fata a Domnului. Aceasta sarbatoare ne pune in fata momentul schimbarii minunate la fata a Domnului, in Muntele Taborului, in prezenta ucenicilor Petru, Iacob si Ioan. Din Evanghelii aflam ca atunci cand fata Lui stralucea ca soarele si hainele erau albe ca lumina au aparut deodata Moise si Ilie, Moise care reprezenta Legea si Ilie care reprezenta prorocii Vechiului Testament.

Prezenta lui Moise si a lui Ilie alaturi de Hristos este dovada clara, potrivit Sfantului Ioan Gura de Aur, ca Hristos nu putea fi vinovat de acuzele care ii erau aduse de farisei: ca nu pazeste sambata (Ioan 9, 16) si ca este hulitor de Dumnezeu (Ioan 10, 33). “Moise a dat Legea, iar iudeii trebuiau sa taca aici, ca Moise n-ar fi trecut cu vederea ca aceasta sa fie incalcata si, desigur, n-ar fi aratat stima calcatorului Legii si vrajmasului Datatorului de Lege. De asemenea, ei trebuiau sa stie ca Ilie, acest ravnitor pentru cinstea lui Dumnezeu, nu s-ar fi aratat la chemarea lui Hristos daca Acesta S-ar fi ridicat impotriva lui Dumnezeu si cu nedreptate S-ar fi numit pe Sine Dumnezeu si deopotriva cu Tatal”.

Schimbarea la Fata a Domnului a avut loc cu putin timp inainte ca El sa fie rastignit. Hristos ia cu Sine trei ucenici pentru a-i intari in credinta ca El este Fiul lui Dumnezeu, ca are putere sa biruiasca moartea. Era o pregatire a ucenicilor pentru momentul rastignirii Domnului, ca atunci cand Il vor vedea suferind sa nu cada in necredinta, ci sa aiba convingerea ca va iesi biruitor din moarte. Avand in vedere timpul cand ea are loc, Schimbarea la Fata a Mantuitorului ar fi trebuit sa fie prezenta in calendar inainte de Sfintele Pasti. Insa pentru ca Sfintii Parinti au dorit sa ne descopere ca slava Domnului de pe muntele Taborului are legatura nu numai cu Invierea lui, ci si cu a doua Sa venire intru slava la sfarsitul lumii, s-a stabilit ca ea sa fie praznuita in luna august, ultima luna a anului bisericesc. Ziua sarbatorii este data de 6 august pentru ca in ziua a sasea a fost facut omul. Tinand seama de faptul ca Adam si Eva au cazut in pacat si au pierdut slava Imparatiei Cerurilor, Hristos vine acum sa o redea intregului neam omenesc.

“Schimbarea la fata a Domnului ne arata si chipul luminos al primului om, al protoparintilor nostri inainte de cadere. Slava Taborului este si slava chipului omului celui dinainte de cadere. Aceasta taina a Schimbarii la fata nu arata numai slava chipului celui dintai, ci arata si slava asemanarii omului cu Dumnezeu. Omul dintai, Adam, inainte de cadere avea slava chipului, dar trebuia sa asculte de Dumnezeu, sa conlucreze cu El, cu harul lui ca sa ajunga la o treapta mai inalta si anume slava asemanarii cu Dumnezeu sau sfintenia desavarsita cat este posibila pentru om. Iisus Hristos, noul Adam, nu numai ca a redat slava chipului celui dintai, ci a aratat desavarsirea chipului prin asemanarea totala cu Dumnezeu, el fiind si Fiul lui Dumnezeu” (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel)

 “Biserica Ortodoxa a pastrat nealterata invatatura de credinta pe care a primit-o de la Sfintii Apostoli, cu privire la viata si activitatea Mantuitorului Iisus Hristos, infatisandu-L intotdeauna, in toate veacurile si in toate timpurile, ca Dumnezeu si Om. Pe Muntele Taborului, in fata ucenicilor, a coplesit firea Sa omeneasca cu puterea dumnezeirii Sale, fara sa o desfiinteze, si a infatisat omul in toata frumusetea si splendoarea lui, asa cum a fost gandit si voit de Dumnezeu. In al doilea rand, sarbatoarea de astazi vrea sa arate ca in fiinta umana se petrece, datorita acestui eveniment, un proces de conversiune duhovniceasca foarte profund, ce urmareste ca sa transforme patimile si poftele, ca miscari irationale care ne indeparteaza de Dumnezeu si ne leaga de lumea aceasta, in virtuti care ne inalta si ne apropie de frumusetea lui Dumnezeu”. (pr. prof. acad. dr. Dumitru Popescu)

Mentionam ca in ziua sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului avem dezlegare la peste.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă