Duminica a 5-a dupa Pasti – De la trup la suflet

In duminica a V a dupa Pasti, Biserica ne vorbeste despre intalnirea lui Hristos cu femeia samarineanca la fantana lui Iacov. Hristos ii cere acesteia sa bea, ca sa o pregateasca […]

In duminica a V a dupa Pasti, Biserica ne vorbeste despre intalnirea lui Hristos cu femeia samarineanca la fantana lui Iacov. Hristos ii cere acesteia sa bea, ca sa o pregateasca pentru apa cea vie. Intra in dialog cu ea, chiar daca iudeii si samarinenii se dusmaneau si nu-si vorbeau. El nu era un simplu om si de aceea nu ocoleste tinutul samarinenilor si nici nu refuza sa intre in dialog cu ei. El doreste ca toti oamenii sa se mantuiasca.

Intalnirea cu Hristos o face pe femeie sa lase vasul cu care venise sa ia apa, pentru ca facuse saltul de la o simpla apa, la apa cea vie.

De multe ori Domnul ne iese in cale prin persoane pe care noi le consideram ca trebuie ocolite. Daca samarineanca ar fi refuzat dialogul cu Hristos, asa cum o cerea dusmania dintre iudei si samarineni, ar fi ramas in continuare ratacita atat in credinta sa, cat si in viata ei.

Alteori, ne vine in fata prin subiecte care nu prezinta in ele ceva extraordinar. Asa cum se intampla si in evanghelia din duminica a V a. Hristos ii cere femeii apa din fantana lui Iacov. Nu-i nimic spectaculos in aceasta cerere si totusi dialogul se va sfarsi in descoperirea identitatii Domnului in fata acestei femei: Eu sunt Mesia.

De aici retinem ca trebuie sa fim deschisi fata de orice semen pe care Domnul il scoate in calea noastra si fata de orice cuvant rostit de acesta. De multe ori Domnul vine atunci cand credem ca nu avem nici un castig din intalnirea si discutia cu o anumita persoana. Pierdem din vedere ca Dumnezeu se foloseste de multe ori de simple intalniri si cuvinte pentru a intra in viata omului. Asadar, deschiderea noastra fata de orice om intalnit si fata de cuvintele lui, poate duce la intalnirea cu Hristos. Iar acest lucru inseamna ca am facut si noi saltul de la trup la suflet.
Adrian Cocosila
crestinortodox.ro