Duminica Infricosatoarei judecati – a lasatului sec de carne

Duminica, 7 martie, crestinii ortodocsi vor lasa sec de carne. Astfel, in saptamana care urmeaza acestei duminici, se va consuma pe langa produsele de post, numai lapte, branza, oua si […]

Duminica, 7 martie, crestinii ortodocsi vor lasa sec de carne. Astfel, in saptamana care urmeaza acestei duminici, se va consuma pe langa produsele de post, numai lapte, branza, oua si peste. Este o saptamana cunoscuta in popor si sub denumirea de Saptamana Alba, o saptamana de pregatire pentru Postul Sfintelor Pasti, post care incepe pe 11 martie. Miercurea si vinerea din Saptamana Alba sunt zile aliturgice. In Biserici nu se oficiaza Sfanta Liturghie. Randuiala liturgica de la Vecernia si Utrenia din aceste zile este asemanatoare cu cea din Postul Mare, la sfarsit rostindu-se rugaciunea Sfantului Efrem Sirul ‘Doamne si Stapanul vietii mele…’. In aceste doua zile se face randuiala celor 7 Laude, amintind de perioada pocaintei in care intram.

Postul Sfintelor Pasti dureaza 6 saptamani. La aceasta perioada se adauga Saptamana Patimilor care are randuieli speciale. Deci, sunt practic 7 saptamani de post.

In aceasta duminica, in bisericile ortodoxe la Sfanta Liturghie se citeste pericopa evanghelica de la Matei, cap. 25, versetele 31-46, unde sunt prezentate criteriile Judecatii de Apoi. Sfintii Parinti au randuit ca ea sa fie citita inaintea Postului Mare, ca fiecare crestin sa fie cu luare aminte cum trebuie sa-si traiasca viata si sa tina post.

In duminica aceasta intelegem cat de importanta este milostenia pentru mantuirea noastra. Cei care au fost milostivi fata de oameni in aceasta lume, vor fi binecuvantati de Dumnezeu in vesnicie. Trebuie sa stim ca nu putem intra in Imparatia lui Dumnezeu ocolind pe aproapele nostru. Oamenii vor fi judecati nu numai pentru faptele rele, ci si pentru binele pe care puteau sa-l faca, dar nu l-au facut. Preaferictul Patriarh Daniel marturisea intr-o predica: Nu e suficient sa nu faci rau nimanui, ci trebuie sa faci bine multora.

 Dumnezeu nu ne cere nimic peste puterea noastra. Minunat interpreteaza Sfantul Ioan Gura de Aur acest aspect: “Mantuitorul nu a spus: am fost bolnav si nu m-ati vindecat sau am fost in temnita si nu m-ati eliberat, ci am fost bolnav si in temnita si nu m-ati cercetat”. Deci nu ne cere sa-l vindecam pe cel bolnav, ci sa fim alaturi de suferinta sa. Aceeasi atitudine trebuie avuta si fata de cei din inchisori sau fata de cei straini. In concluzie, viata vesnica intru fericire depinde si de faptele iubirii milostive savarsite in aceasta lume.
Pericopa Evanghelica de la Sfantul Evanghelist Matei (cap. 25, vs. 31-46) in care ne este prezentat Infricosatoarea Judecata: “Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti Imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua: Intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei prea mici, Mie Mi-ati facut. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit? El insa le va raspunde, zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica”.

Sursa: CrestinOrtodox.ro