Duminica vestitoare – Duminica Vamesului si a Fariseului

Incepand cu 17 februarie 2019, vom intra in perioada liturgica a Triodului, perioada care incepe cu Duminica Vamesului si Fariseului si tine pana in Sambata Mare (inainte de Sfintele Pasti). […]

Incepand cu 17 februarie 2019, vom intra in perioada liturgica a Triodului, perioada care incepe cu Duminica Vamesului si Fariseului si tine pana in Sambata Mare (inainte de Sfintele Pasti). Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Precede perioada Penticostarului (opt saptamani de la Pasti) si urmeaza perioadei celei mai lungi, Octoihul. Numele de Triod provine de la cuvantul grecesc triodion, care inseamna trei ode sau trei cantari care se canta in aceasta perioada la canoane.

Duminicile pregatitoare pentru Postul Mare sunt: Duminica Vamesului si Fariseului, Duminica Fiului Risipitor, Duminica Lasatului de carne si a Lasatului de branza.

Postul Sfintelor Pasti este format din urmatoarele duminici: Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca si Duminica Floriilor.

In cele ce urmeaza va prezentam un fragment din Sinaxar, referitor la Duminica Vamesului si Fariseului

Asadar, pentru ca cea dintai arma pentru dobandirea virtutii este pocainta si smerenia, iar cea mai mare piedica, mandria sau ingamfarea, Sfintii Parinti ne infatiseaza in cea dintai sarbatoare a Triodului aceasta pilda vrednica de credinta din dumnezeiasca Evanghelie. Prin fariseu ne indeamna sa ne ferim de pacatul mandriei sau al ingamfarii; iar prin vames ne indeamna sa ne insusim smerenia si pocainta, virtuti potrivnice acestui pacat. Cel dintai si cel mai rau dintre pacate este mandria sau ingamfarea. Din pricina mandriei a cazut diavolul din cer; mai inainte era si se numea luceafar luminos; din pricina ei este si se numeste intuneric. Tot din pricina acestui pacat a fost alungat si Adam, incepatorul neamului omenesc, din desfatarea raiului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro