Izgonirea lui Adam din Rai este asezata la inceputul Postului Mare

Duminica Izgonirii lui Adam sau a iertarii mai este numita si Duminica Lasatului sec de branza. Dupa renuntarea la carne cu o saptamana in urma, in Duminica Infricosatoarei Judecati, Biserica ne […]

Duminica Izgonirii lui Adam sau a iertarii mai este numita si Duminica Lasatului sec de branza. Dupa renuntarea la carne cu o saptamana in urma, in Duminica Infricosatoarei Judecati, Biserica ne cheama si la renuntarea consumului de lapte, de produse lactate si de oua. Postim ca sa asezam in locul celor vremelnice, cele nestricacioase si astfel sa devenim mostenitori ai Imparatiei cerurilor. Cand vom intelege acest lucru, vom inceta sa ne mai gandim la mancarea interzisa si sa numaram saptamanile de post.

Izgonirea lui Adam din Rai este asezata la inceputul Postului Mare pentru a ne descoperi ca prin nepostire omul a pierdut Raiul. Postul cheama la o mutatie, la o ridicare a omului din planul vietii pamantesti in planul vietii ceresti, duhovnicesti.

Sfintii Parinti marturisesc ca Hristos a fost rastignit la ceasul al saselea din zi, ca sa indrepte greseala lui Adam, care, tot la acest ceas, si-a intins mainile spre pomul oprit, cazand in pacatul neascultarii.

Parintele Iosíf Vatopedinul marturisete ca toate actele caderii primului Adam sunt repetate in sens invers de noul Adam, Domnul nostru Iisus, spre a tamadui boala pricinuita de incalcarea poruncii: Si-a intins Eva mainile spre fructul oprit? Si-a intins si Iisus mainile pe Cruce! Adam a incalcat porunca si nu a ascultat de Dumnezeu? Iisus al nostru s-a facut ascultator de Dumnezeu pana la moarte! Lemn era pomul din care era fructul? Pe lemn a fost atarnat Mantuitorul nostru! Gradina si rai era acolo, unde Adam s-a facut vinovat si de unde a fost izgonit? Gradina era si in Ghetsimani unde Iisus al nostru S-a predat mortii! A fi egal cu Dumnezeu si slavit si-a inchipuit Adam ca va fi prin incalcarea poruncii? Necinste si scuipari a primit Domnul nostru! Spini si palamida a mostenit Adam dupa alungarea sa? Cu cununa de spini se incununeaza Iisus al nostru! ”Placuta gustare” din fructul oprit a simtit Adam? Otet si fiere gusta Iisus al nostru! Prin Eva, care a fost luata din coasta lui Adam, s-a petrecut ademenirea? Coasta lui Iisus al nostru a fost strapunsa cu sulita, ca sa curga din ea ”sange si apa”, elementele curatirii sacramentale ale firii umane! Si, indeobste, pervertirea lucrarilor prin care oamenii cei intai-ziditi au savarsit neascultarea se tamaduieste prin repetarea lor in sens invers prin Patima Mantuitorului nostru.