Mercurie, sfantul cu doua sabii

Sfantul Mercurie este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 25 noiembrie. Despre Sfantul Mercurie se stie ca a fost scit de origine, nascandu-se in Capadocia la inceputul secolului al III-lea, in sanul unei familii pagane. Tatal sau, Gordian, este salvat in chip minunat de la moarte prin mijlocirea unui inger, lucru care l-a facut sa imbratiseze credinta in Hristos, impreuna cu intreaga familie. Episcopul local care a botezat familia a schimbat astfel numele copilul din Filopater (numele initial) in Mercurie.

Dupa varsta de douazeci de ani, Sfantul Mercurie se va distinge ca soldat roman in razboiul purtat in Armenia, unde a luptat in cadrul cohortei Martenses. Sfantul a biruit insa cu ajutorul Sfantului Arhanghel Mihail care i-a daruit o sabie stralucitoare pentru a lupta impotriva barbarilor. Sfantul Ar­hanghel i-a spus totodata ostasului: “Mercurie, alesul Domnului, ia aceasta sabie, lupta in numele Domnului si nu uita ca, daca vei invinge, acest lucru se datoreaza numai Domnului!” Si astfel Mercurie tinu intr-o mana sabia sa, iar in cealalta o puse pe cea primita de la Arhanghelul Mihail.

Imparatul Deciu il va numi in functia de general, dar sfantul refuza sa aduca jertfa lui Artemis, zeita lunii, alaturi de ceilalti oficiali. Din acest motiv, imparatul il va persecuta, Sfantul Mercurie fiind supus la numeroase chinuri din care, prin harului Domnului, va ramane in viata. A primit insa cununa muceniciei in Capadocia fiind ucis cu sabia.

Dupa trecerea sa la cele vesnice ii sunt atribuite numeroase minuni dar mai ales numeroase aparitii. Cea mai cunoscuta minune a Sfantului Mercurie pe care traditia copta o atribuie Sfantului Mercurie este insa moartea Imparatului Iulian Apostatul, in anul 363.

Contemporanii lui Iulian s-au mirat de asasinarea subita a imparatului (in timpul unei lupte in Persia), fara a fi capabili sa explice acest fapt altfel decat ca pedeapsa divina pentru ca acesta a incercat intorcerea la paganism. Aceasta conceptie este exprimata in iconografie infatisandu-l pe Iulian, in mijlocul campaniei in Persia, ca victima directa a sfintilor care au murit in persecutiile anterioare.

In traditia egipteana copta Mercurie (Abu Seifein) este numit sfant “al celor doua sabii”. Traditia afirma ca el a primit o sabie de la Sfantul Arhanghel Mihail pentru a lupta impotriva barbarilor. Dupa martiriul sau, Sfantul Mercurie i s-ar fi aratat imparatului Iulian Apostatul in timpul unei batalii impotriva persilor pe care l-a ucis strapungandu-l cu o sabie. Sfantul Mercurie este reprezentat in arta copta ca un militar ce se afla calare pe cal, si care tine in maini doua sabii.

Potrivit surselor siriace, cel care l-a ucis nu este altul decat Mar Qurus, unul din cei patruzeci de mucenici din Sevastia. Unii cercetatori afirma ca aceasta identificare ar explica numele Mercurie si ar face totodata istoria sfantului din timpul Imparatului Deciu complet apocrifa. Exista insa si versiuni in limba copta care afirma ca Imparatul Iulian a fost infrant in chip minunat de catre Sfantul Mercurie.

Mercurie, sfantul cu doua sabii

Cert este ca reprezentarea iconografica in care Sfantul Mercurie este infatisat strapungandu-l cu lancea pe Imparatul Iulian nu trimite atat la adevarul istoric, cat mai ales la reprezentarea simbolica a infrangerii definitive a paganismului. De altfel, reprezentarea traditionala a Sfantului Mercurie in maniera bizantina este asemenea cu cea a celorlalti sfinti militari precum, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Teodor Stratilat etc.

Radu Alexandru
crestinortodox.ro

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL MARE MUCENIC MERCURIE 

Mulţumim ţie, Sfinte Mare Mucenice Mercurie pentru binefacerile ce le revarsă prin tine Dumnezeu şi Preasfântă Maica Sa. Nu suntem vrednici să privim sfântă icoana ta care revarsă nouă, păcătoşilor, darurile lui Dumnezeu din destul.

Apără cu sfântă sabia ta credinţa ortodoxă şi Sfânta noastră Biserică şi pe drept-credincioşii creştini de toate năvălirile vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi.

Tu eşti lauda şi întărirea noastră. Ajută-ne să nu pierim sub greutăţile vieţii, ci roagă-te lui Dumnezeu să ne ducem cu demnitate crucea până la sfârşit. Ajută celor obosiţi şi împovăraţi, precum odinioară ţi-a ajutat şi ţie Mântuitorul Hristos.

Celor din războaie dă-le biruinţă şi creştere Sfintei noastre Biserici, unire tuturor creştinilor, mântuirea sufletelor tuturor oamenilor de pe pământ şi luminarea lor şi sănătate trupurilor.

Tuturor ce lucrează pe uscat, pe apă şi pe sus şi în cele din adâncuri, dă-le de la Hristos, prin rugăciunile tale, toate cele trebuitoare sufletelor şi trupurilor şi izbăvire de toate greutăţile pe care le au. Ajută celor ce se luptă pentru dreptate şi sunt izgoniţi pe nedrept şi nu lăsa pe urâtorul sufletelor să piardă omenirea.

Iar pe noi, cei ce cu dragoste prăznuim pomenirea ta, te rugăm să ne pomeneşti în sfintele tale rugăciuni către Dumnezeu şi către Preasfânta Maica Sa, care ni te-a trimis în ajutor când suntem întristaţi.

Fii nouă mijlocitor în ceasul sfârşitului nostru şi ne învredniceşte Împărăţiei cereşti cu toţi sfinţii îngeri, care laudă neîncetat pe Cel dorit sufletelor noastre, pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu Tatăl Atotştiitorul, împreună cu Duhul Sfânt, Care din Tatăl purcede, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.