Pe 8 /21septembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Povestea venirii pe lume a celei care I-a dat viață Mântuitorului Iisus Hristos, este prezentată sumar în Biblie. După tradiție, părinții săi se numeau Ioachim și Ana și locuiau în orășelul Nazaret din Galileea. Părinții ei i-au dat fiicei lor un nume foarte obisnuit la evrei, cel de Maria
Semnificaţia sărbătorii
În 8 /21septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică. Este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1/14 septembrie şi totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei.
Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.
Mesajul Patriarhului Daniel
„Cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie 2013), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel adresează ierarhilor, preoţilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor din Patriarhia Română un apel la rugăciune pentru pace.
Rugăciunea Bisericii este cartea ei de identitate și cea care dă mărturie despre ceea ce este și învață Biserica. Prin rugăciune nu doar continuăm și întărim relația cu Dumnezeu, ci transmitem și mesajul iubirii de oameni, ca răspuns al iubirii lui Dumnezeu față de lume. Rugăciunea unora pentru alții este expresia iubirii de oameni, pe care Biserica o propovăduiește neîncetat în toate timpurile. Prin aceasta, ea are și o puternică valoare morală, deoarece în creștinism iubirea nu este o teorie, ci un principiu de viață, care îi apropie pe oameni, îi înfrățește și îi îndeamnă să trăiască în pace, respect și bună înțelegere.
Toţi oamenii avem datoria morală de a ne ruga şi de a lucra pentru pace, după îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, Împăratul păcii, Care spune: „Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!” (Matei 5, 9).
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne îndeamnă să folosim timpul binecuvântat al sărbătorii Maicii Domnului spre a înmulţi rugăciunea pentru pacea a toată lumea, dar mai ales pentru pace în Siria, Egipt şi alte zone ale Orientului Mijlociu, unde mulţi creştini sunt victime ale prigoanei şi violenţei. Prin urmare, duminică, la Sfânta Liturghie, în cadrul ecteniei întreite, se vor citi „rugăciunile pentru înmulţirea dragostei şi dezrădăcinarea urii şi a toată răutatea”.
Să ne rugăm ca pacea să fie lumina vieţii pentru toţi oamenii, indiferent de religie sau cultură!”, a transmis Patriarhul Daniel.