Pasca cu Brinza la sfintele Pasti

pasca cu branza   Pasca cu branza se face odata pe an de Pasti si vine sa incoroneze masa de Pasti prin bunatatea ei. De aceea prepararea ei trebuie facuta cu atentie si dragoste, pentru ca din pasca cu branza se va impartasi toata familia. Amestecul de branza, cozonacul delicios si mirosul imbietor fac din pasca cu branza una din traditiile culinare cele mai placut.

Ingredientele:
-500 g faina
-25 g drojdie
-100 g zahar
-2 oua
-200 ml de lapte
-1pacetel de zahar vanilat
-100 g unt
-50 g margarina
-coaja de la 0 lamiie

pentru umplutura:
-250 g branza dulce(scursa bine)
– 2 galbenuse
-20 g unt
-2 linguri de zahar
– 1 pachetel vanilie
-coaja de la 0,5 lamiie
-2 linguri de gris

Cum pregatim:

1. Inmuiem drojdia cu putin lapte caldut, o lingura de zahar si putina faina. Acoperim cu un prosop si punem la dospit. Trebuie sa se ridice de 2 ori si de dat inapoi.
2. Galbenusurile le frecam bine cu sare, apoi zaharul ramas, adaugam si zaharul vanilat, coaja de lamiie. Albusurile se bat spuma.
3.Untul si margarina se topesc la foc mic. Toate aceste ingrediente se adauga pe rand in vasul cu drojdie amestecand usor, se adauga si laptele ramas, apoi si faina sub forma de ploita. Totul se amesteca si se framinta.
4.  Daca e prea moale sau prea tare aluatul atunci adaugam un pic de lapte sau faina. Framantam pina cind nu se mai lipeste de miini si de vas. Se framanta timp de 20-30 minute(calitatea depinde de framantare). Punem la dospit pe o ora. Daca se ridica prea tare, atunci se da inapoi. Asa procedura se repeata de 2-3 ori.

5. Pregatim umplutura: se bat galbenusurile si zaharul, si zaharul vanilat. Amestecam branza cu untul si punem peste galbenuse, unde se adauga coaja de lamaie, grisul.
6. Cind aluatul s-a ridicat se imparte in doua parti iegale. O jumatate se intinde bine (cam 1 cm grosime) si se pune intr-o forma rotunda care este unsa cu ulei si tapetata cu putina faina. Din cealalta parte de aluat, rulam doua bucati de aluat pe care le impletim pentru a da forma crucii de pe pasca si coronita pe marginea pascai. Se mai lasa la dospit 15-20 minute, dupa care se pune umplutura din brinza in fiecare gropita.
7. Inainte de a se baga la cuptor se unge cu galbenus de ou batut si o lingura de lapte. Se lasa la cuptor aproximativ  40-45 minute la 180 grade. Daca va pare ca se prea rumeneste peste 2o minute, atunci puneti pe pasca o bucata de hirtie de copt unsa cu grasime.
8. Se scoate din cuptor si se unge cu o solutie din (2linguri apa, o lingura ulei,o lingura zahar).Aceasta solutie da un aspect frumos (un luciu placut) si nu da voie sa se usuce repede pasca.
Paste fericit!