Psaltiria. Cum se citeste Psaltirea de fiecare credincios

Cum se citeste Psaltirea de fiecare credincios De esti preot incepi asa:

Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Iar de nu esti preot, zi:

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin. Apoi, se zic rugaciunile incepatoare: Imparate ceresc…, Sfinte Dumnezeule…, Preasfanta Treime…, Tatal nostru…

Apoi, aceste tropare, glasul al 6-lea:

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Cinstita praznuire a proorocului Tau, Doamne, Cer arata biserica Ta; ca ingerii cu oamenii impreuna se veselesc. Pentru rugaciunile lui, Hristoase Dumnezeule, in pace indrepteaza viata noastra.

Si acum…

Multe sunt multimile pacatelor mele, Nascatoare de Dumnezeu; dar catre tine nadajduiesc, Curata, cautand mantuire: cercetaza neputinciosul meu suflet si te roaga Fiului Tau si Dumnezeului nostru, ca sa-mi dea iertare de rautatile ce am facut, ceea ce esti una binecuvantata. Dupa aceea: Doamne miluieste (de 40 de ori) si fa inchinaciuni cate poti. Apoi rosteste rugaciunea aceasta: Intru tot Sfanta Treime, Dumnezeule si Facatorule a toata lumea, ajuta-mi si indrepteaza inima mea, sa incep cu intelepciune si sa sfarsesc cu fapte bune acesti psalmi insuflati de Dumnezeu, pe care Duhul Sfant i-a rostit prin gura lui David si pe care si eu, nevrednicul, voiesc sa-i rostesc acum. Dar, cunoscandu-mi nepriceperea si cazand inaintea Ta, ma rog Tie si cer ajutor de la Tine: indrepteaza mintea mea, Dumnezeule, si-mi intareste inima, sa nu ma ingreunez de graiurile gurii, ci sa ma veselesc de intelegerea cuvintelor si sa ma gandesc la lucrarea faptelor bune, ca luminandu-ma cu faptele cele bune, sa ma invrednicesc la judecata de sederea de-a dreapta Ta, impreuna cu toti alesii Tai. Deci, binecuvinteaza-ma Stapane, ca din inima sa rostesc cu limba mea asa: Si incepi a citi Psaltirea incet si cu multa luare-aminte, fara sa te grabesti si cugetand mereu, ca sa intelegi si cu mintea cele ce citesti.