Rosii uscate in ulei de masline

Ingrediente:

– rosii lunguiete, nu mari – 2 kg
– o capatina  de usturoi
– o lingura de busuioc uscat si cimbru
– sare si piper negru
-ulei de masline 200ml(se poate si ulei rafinat, fara miros)
Cum pregatim:
1. Rosiile se taie jumatati, se presara cu sare , cimbru, busuioc si  piper negru si usturoiul pisat(straduiti-va sa nu nimereasca pe tava). Se pun la uscat una langa alta pe o tava acoperita cu foaie de copt(nu de aluminiu). Se introduce in cuptorul incalzit la temperatura de 70-80 grade.
Usita de la cuptor trebue sa ramana deschisa(ca sa iasa excesul de umezeala).Se lasa cateva ore(6-8) pana rosiile au consistenta prunelor uscate(adica la mijloc sa ramana putin moi)
2.Pentru pastrare le puneti in borcane uscate – daca le tineti la frigider doar le aranajati in borcane si turnati ulei de masline printre ele. Daca vreti sa le folositi mai tarziu, atunci puneti rosiile in borcan, adauga ierburi uscate (busuioc, cimbru, daca vreti), un ardei iute mic intreg, boabe de piper si o frunza de dafin. Puteti pune si cativa catei de usturoi intregi. Umpleti borcanul cu ulei, strangeti  bine capacul si fierbeti-l in bain-marie, 20 de minute, dupa ce incepe apa sa fiarba. Lasati  borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.
Sunt delicioase la sosuri, fripturi, paste, pizza sau alte preparate, ori pur si simplu cu paine proaspata si branza. Uleiul este foarte bun pentru salata sau la friptura.
Pofta buna!