Rugaciune rostita la inceputul anului bisericesc

  Anul bisericesc incepe la 1 septembrie. Mentionam ca dupa traditia din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si, tot in aceasta zi, Si-a inceput Mantuitorul activitatea Sa publica. […]

an bisericesc  Anul bisericesc incepe la 1 septembrie. Mentionam ca dupa traditia din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si, tot in aceasta zi, Si-a inceput Mantuitorul activitatea Sa publica. Inceputul Anului Nou bisericesc a fost instituit de catre Sfintii Parinti la Sinodul I de la Niceea, cand s-a randuit sa se sarbatoreasca data de 1 septembrie ca un inceput al mantuirii crestinilor, in amintirea intrarii lui Hristos in mijlocul adunarii evreilor vestind tuturor anul bineplacut Domnului.

Rugaciune la inceputul anului bisericesc

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vietii si al nemuririi, Facatorul a toata faptura vazuta si nevazuta, Care ai pus vremile si anii intru a Ta stapanire si indreptezi toate cu iconomia Ta cea cereasca si intru tot buna, multumim Tie pentru indurarile minunate pe care le-ai facut asupra noastra in toata vremea trecuta a vietii noastre si Te rugam, intru tot Indurate Doamne: binecuvanteaza cununa anului ce a sosit cu bunatatea Ta si pazeste pe binecredinciosii crestini romani de pretutindeni, pe pastorii si invatatorii nostri.

Daruieste de sus bunatatile Tale intregului Tau popor: sanatate si mantuire si intru toate buna sporire. Sfanta Biserica Ta, tara noastra cu toate orasele si satele, izbaveste-le de toata reaua intamplare, daruindu-ne tuturor pace fara tulburare. Razvratirile eresurilor strica-le cu puterea Ta, iar pe noi intareste-ne, Doamne, intru iubirea Cea catre Tine si intre noi, ca sa ne invrednicim cu inima curata totdeauna a aduce multumire Tie, Parintelui Celui fara de inceput si Unuia Nascut Fiului Tau si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, Dumnezeului Celui slavit intru o Fiinta, si a canta preasfantului Tau nume: Slava Tie, Dumnezeului si Binefacatorului nostru, in vecii vecilor! Amin.