Sfanta Mucenita Fevronia

Sfanta Mucenita Fevronia  Sfanta Fevronia a fost fiica unui senator roman. S-a calugarit de tanara intr-o manastire din cetatea Nisibi.

Dupa moartea Sfintei Fevronia, diavolul a intrat in Silenius. Din cauza prezentei demonului in el, Silenius s-a izbit cu capul de un stalp de marmura si a murit.

Troparul Sfintei Mucenite Fevronia

Mieluseaua Ta, Iisuse, Fevronia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenite Fevronia

Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Mucenita Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; caci dulceata dragostei Tale a intraripat sufletul meu cu nadejdea si frumusetea milostivirii Tale, a indulcit inima mea, ca sa beau paharul patimirii dupa Tine; ca sa ma numesc si vrednica a dantui in camara impreuna cu fecioarele cele intelepte. Pentru aceasta, preacuvioasa rabdatoare de chinuri, cinstind nevointele ostenelilor tale, te rugam pe tine, roaga-te sa nu ni se inchida si noua usile camarii.

Tot in aceasta zi, face pomenirea:
– Sfintilor Petru si Fevronia;
– Sfantului Orentie, impreuna cu cei sase frati: Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac si Longhin;
– Sfintelor Cuvioase Mucenite Leonida, Livia si Evtropia;
– Sfantului Simon;
– Sfantului Teolipt al Filadelfiei;
– Sfantului Cuvios Dionisie;
– Sfantului Cuvios Dometie;
– Sfantului Cuvios Mucenic Procopie.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios David din Tesalonic.