Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este cinstit pe 8 mai, ziua pomenirii semnului minunat de la mormantul sau si pe 26 septembrie, ziua trecereii sale la cele vesnice. Sfantul Ioan este perosoana care ne-a lasat cea de-a patra Evanghelie din canonul Noului Testament. Potrivit Traditiei, la mormantul lui Ioan, prin lucrarea lui Dumnezeu, iesea pe 8 mai un praf tamaduitor, cu care crestinii se tamaduiau de diferite patimi si boli. Acest semn a avut loc pana in anul in care Efesul a fost cotropit de necredinciosi.
Ioan a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul, iar dupa ce Hristos a fost botezat la Iordan, Ioan Il urmeaza si devine ucenicul Acestuia. Sfantul Ioan Evanghelistul a fost cel mai tanar dintre cei doisprezece Apostoli. Este cunoscut ca fiind “apostolul cel iubit de Iisus”. In acest sens, in sedealna dupa Polieleu sta scris: “Rezemandu-te pe pieptul lui Iisus, indrazneala ai dobandit ca un ucenic intreband: cine este vanzatorul Tau Doamne? Iubit fiind foarte prealaudate prin paine l-a adeverit pe acesta tie. Deci ca un tainuitor al celor negraite fiind, de intruparea Cuvantului inveti marginile, de Dumnezeu cuvantatorule apostole”.
Ca apostol a intreprins mai multe calatorii misionare in Asia Mica. Dupa anul 70, cand romanii darama Ierusalimul si Templul Sfant, Apostolul Ioan se stabileste in orasul Efes din Asia Mica, conducand Biserica de aici, intemeiata de Sfantul Apostol Pavel. Apostolul Ioan este exilat de imparatul Domitian (81-96) in insula Patmos, unde scrie Apocalipsa. In timpul imparatului Nerva (96-98), Sfantul Ioan s-a intors la Efes, unde a murit in al treilea an al domniei lui Traian (98-117). Mentinonam ca Ioan a mai scris si trei epistole, numite sobornicesti.
Din Sfanta Scriptura aflam ca a fost singurul dintre Apostoli care a asistat la Rastignirea Mantuitorului si ca Domnul a randuit ca el sa poarte de grija Maicii Sale. Astfel, dupa Inaltarea Domnului la Cer, Sfantul Ioan a luat-o pe Sfanta Fecioara Maria in casa sa, slujind-o pana la adormirea ei.
Iulian Predescu