Sfântul Arsenie Capadocianul

Sfantul Arsenie Capadocianul (1840-1924) este praznuit pe 10 noiembrie.

Sfantul Arsenie Capadocianul este unul dintre sfintii cuviosi ai secolulului al XX-lea. Cuviosul Paisie Aghioritul, un alt mare parinte al vremurilor noastre, s-a ostenit cat a putut de mult, atat trupeste, cat si sufleteste, sa adune tot ce se poate despre Sfantul Arsenie, mult-iubitul sau sfant.

Sfantul Arsenie, numit adesea si Farasiotul, este originar din Farasa, o regiune cu doar cateva localitati crestine, aflata la aproximativ doua sute de kilometri departare de Capadocia. Crestinii din Farasa erau renumiti pentru viata lor curata, precum si pentru taria cu care acestia Il marturiseau pe Hristos inaintea paganilor. In aceasta regiune, micuta ca intindere, se aflau in jur de 50 de bisericute crestine, majoritatea functionanad ca manastiri.

Sfantul Arsenie Capadocianul

Sfantul Arsenie s-a nascut in anul 1840, in localitatea farasiota Kefalohori. Parintii sai, Elefterie si Varvara, au avut numai doi copii: Vlasie si Teodor. Ramand orfani inca de mici, cei doi copilasi vor fi crescuti de o matusa de-a lor. Dupa cativa ani, matusa sa il trimite pe tanarul Teodor la o alta matusa, in localitatea Nigdi, spre a invata mestesugul invataturii.

Copilaria cuviosului a fost una grea, crestinii fiind adesea prigoniti de musulmanii din jurul lor. Rautatile facute de musulmani crestinilor nu merita nici macar amintite, aceia neavand pic de omenie.”

Odata, pe cand se afla impreuna cu fratele sau pe pamantul parintilor sai, Teodor a cazut intr-o apa in care era aproape sa se inece. Vlasie, fratele cel mare, a inceput sa se roaga Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. In scurt timp, Teodor s-a aflat scos din apa, marturisind fratelui sau cum un calugar l-a apucat de mana si l-a tras afara.

Nu putine dintre rudele sale avand meseria de invatatori, tanarul Teodor a imbratisat si el acest drum curat. Dupa ce l-a invatat pe copil tot ce a putut, matusa l-a trimis pe acesta in localitatea Smirna, unde tanarul se va deprinde cu limbile straine: armeana, turca si franceza.

Nu dupa multa vreme, Teodor intra in Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, aflata langa orasul Flaviana, undeva la 15 kilometri de Cezareea. La varsta de 26 ani, tanarul Teodor este tuns in monahism, primind numele de Arsenie. Nu dupa multa vreme, el este hirotonit ierodiacon.

Ajungand la varsta de 30 de ani, cuviosul Arsenie a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi arhimandrit, de catre mitropolitul Paisie al II-lea. Cu aceasta ocazie, el a primit drept canon sa mearga in regiunea natala si sa ii ajute pe crestinii de acolo, invatandu-i si slujind pentru ei.

Ajuns in satul natal, sfantul s-a ocupat foarte mult de copii, educandu-i deopotriva in cele ale scolii si ale Bisericii. Cu toate acestea, el nu a trecut cu vederea pe nimeni, “facandu-se tuturor toate”. In vremea sfintelor slujbe, sfantul citea Sfanta Evanghelie in greaca, in farasiota si in turca, astfel incat intregul popor sa poata intelege Cuvantul lui Dumnezeu.

Sfantul Arsenie Capadocianul facea adesea colecte, prin satele invecinate, pentru cei mai nevoiasi ai zonei. Inca din vremea vietii sale, sfantul ii vindeca pe cei bolnavi, ii izgonea pe diavoli si mijlocea de la Dumnezeu nasterea de prunci. In urma oricarui ajutor daruit, sfantul nu primea niciodata nimic, nici bani, nici daruri, zicand: Credinta ortodoxa nu este de vanzare.

Mai inainte de a pleca fortat spre Grecia, sfantul a proorocit ca astfel se va intampla. De asemenea, el a spus ca dupa ce va ajunge in Grecia, dupa 40 de zile va adormi intru Domnul, iar satul lor se va risipi complet. Astfel, in ziua de 14 august 1924, intreaga comunitate va porni spre Grecia, astfel incat in ziua de 14 septembrie se vor opri in portul Pireu. Dupa o scurta vreme, in ziua de 10 noiembrie 1924, Sfantul Arsenie Capadocianul a adormit intru Hristos tinand in maini moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. La vreme, el a fost inmormantat in insula Cherchira.

In toamna anului 1958, fiind convins de sfintenia sfantului Arsenie, cuviosul Paisie Aghioritul a ajuns in insula Cherchira, oprindu-se la mormantul aceluia. Nu putine au fost minunile ce au insotit scoaterea din pamant a moastelor sfantului, precum nici transportarea lor spre Manastirea Sfantul Ioan Teologul, din localitatea Sourouti. Patriarhia Ecumenica il va canoniza pe Sfantul Arsenie Capadocianul in ziua de 11 februarie 1986, asezandu-i ca zi de pomenire ziua de 10 noiembrie.

Teodor Danalache
crestinortodox.ro

Troparul Sfântului Arsenie Capadocianul

Viaţă plăcută lui Dumnezeu petrecând şi vas cinstit Mângâietorului făcându-te, purtătorule de Dumnezeu Arsenie, te-ai arătat şi primitor al darului facerii de minuni, tuturor dându-le grabnic ajutor, Părinte Cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Arsenie Capadocianul

Pe floarea cea de curând răsărită a Capadociei şi pe vasul cel de mult preţ al virtuţilor, pe Sfinţitul Arsenie să îl lăudăm, căci acesta ca un înger în trup petrecând, s-a făcut părtaş tuturor Sfinţilor, cu care se roagă totdeauna lui Hristos, să ne dăruiască iertare de greşeli.