Sfantul Haralambie

   Sfantul Haralambie este sarbatorit de catre Biserica Ortodoxa la data de 10 februarie a fiecarui an. Sfantul sfintit mucenic Haralambie este cunoscut mai ales datorita faptului ca era aparator […]

sf.haralampie   Sfantul Haralambie este sarbatorit de catre Biserica Ortodoxa la data de 10 februarie a fiecarui an.

Sfantul sfintit mucenic Haralambie este cunoscut mai ales datorita faptului ca era aparator impotriva ciumei si a foametei. Acesta este cel mai batran mucenic praznuit de catre crestini.

De asemenea, de-a lungul vietii sale a fost episcop la cetatea Magnezia situata in Asia Mica. Odata cu inceperea prigonirii crestinilor de catre Septimiu Sever, Sfantul Haralambie a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian. Acesta si-a inchinat viata pentru a-l sluji pe mantuitorul nostru Iisus Hristos si pentru a-i indruma, sprijini, sfatui si invata pe credinciosi in acea perioada de persecutie.

Lucian, proconsulul cetatii Magnezia s-a aratat foarte deranjat de faptul ca Haralambie continua sa converteasca foarte multi pagani la crestinism, asa ca a decis sa ordone arestarea lui Haralambie. Pentru a nu il tortura si pentru a ii cruta viata, Lucian ii ordona lui Haralambie sa se inchine zeilor pagani. Vazand faptul ca Haralambie a refuzat categoric acest lucru, Lucian a ordonat ca Haralambie sa fie torturat, in ciuda varstei sale inaintate, pana cand acesta va renunta la credinta sa (avea 113 ani).

Proconsulul, vazand ca sfantul rabda durerile, decide sa foloseasca el insusi instrumentele de tortura pentru a-l persuada pe Haralambie sa renunte la convingerile sale. Incepand sa il tortureze pe sfant, mainile i-au cazut ca secerate de sabie, ramanand atarnate de corpul sfantului. Acesta a decis sa il scuipe pe Haralambie, moment in care gura i s-a strambat si i s-a intors la ceafa. Vazand ceea ce a patit, Lucian il implora pe sfant sa il salveze. Sfantul martir se roaga pentru acesta, vindecandu-l pe loc pe proconsul. Acesta, vazand minunea il roaga pe sfant sa il boteze. Odata cu crestinizarea sa, Lucian pune capat persecutiei crestinilor din provincie.

Auzind de toate acestea, Imparatul Septimiu Sever ordona ca Haralambie sa fie arestat si adus la Antiohia sa fie supus la o serie de incercari. Reusind sa savarseasca o serie de minuni si vazand multimea adunata pentru a renunta la credintele pagane si a-si insusi credinta, imparatul a dat ordin sa i se zdrobeasca gura cu pietre si sa i se arda barba. Sfantul Haralambie a supravietuit si acestei torturi, insa a sfarsit prin a fi decapitat.

Moaste apartinand sfantului Haralambie putem gasi si pe teritoriul Romaniei in biserica Manastirii Miclauseni din Iasi sau la Catedrala episcopala din Galati printre altele.
calendarortodox.ro