Sfantul Ierarh Nicolae Facatorul de Minuni

sf-nicolae  In fiecare an, la data de 6 decembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae, intruchiparea darniciei lui Dumnezeu si, din acest motiv, considerat adevaratul Mos Craciun in traditia Bisericii.

Conform traditiei, Mos Nicolae, cel ce aduce copiilor dulciuri sau, daca nu au fost cumininti, o nuielusa, este Sfantul Nicolae, cel care a trait in secolul al IV-lea (280-345 d.H.), fiind arhiereu in Mira Lichiei (Turcia de astazi, localitatea Kocadmere (Myra)). Nascut din parinti cinstiti si credinciosi, tatal Teofan si mama Nona, Sfantul Nicolae, al carui nume inseamna „biruitor de popor, a invatat inca de mic tainele credintei in Iisus, fiul lui Dumnezeu, si ale iubirii de oameni.

Averea mostenita de la parinti a impartit-o celor nevoiasi iar viata si-a trait-o ca unul din cei saraci, in post si rugaciune, fiind un model de feciorie, intelepciune si iubire pentru semeni. Unchiul sau, episcop purtand acelasi nume, Nicolae, il ajuta sa urce pe sfintele trepte ale preotiei si astfel ajunge, ales de Duhul Sfant, arhiereul cetatii Mira din tara Lichiei.

Intreaga viata a Sfantului Nicolae sta sub semnul facerii de minuni, intre care salvarea de la inec a unui credincios care i-a cerut ajutorul in rugaciunile sale, izbavirea unei corabii prin oprirea furtunii de pe mare, dar si scoaterea oamenilor nevinovati din temnite, vindecarea unor boli incurabile, redarea vederii, auzului si a graiului.

Ultima parte a vietii si-a petrecut-o in manastirea Sionului de langa Mira, pe care a intemeiat-o si unde a fost inmormantat. Din anul 1087 moastele Sfantului Nicolae se afla la Bari (Italia), la loc de mare cinstre, unde credinciosii din intreaga lume se inchina si se roaga pentru ocrotire si vindecarea de boli.

 

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

In traditia populara Mos Nicolae sau San-Nicoara este un mos cu barba alba, calare pe un cal alb, patronul marinarilor, soldatilor, calatorilor, vaduvelor, orfanilor si fetelor sarace nemaritate. Barba alba a lui Mos Nicolae este semn ca in ziua de 6 decembrie trebuie sa ninga, cand mosul isi scutura barba, iar calul alb simbolizeaza zapada care cade la inceputul iernii.

San-Nicoara este un pazitor al soarelui, la fel ca si Santandrei, el stand de veghe la portile cerului dinspre apus, lucru ce simbolizeaza victoria luminii asupra intunericului, a binelui asupra raului. Asemeni lui Mos Craciun, din vechimi exista obiceiul ca in dimineata zilei de Sfantul Nicolae copii sa gaseasca in ghetute dulciuri, jucarii si o nuielusa frumos colorata, ori o varguta adevarata, in cazul in care nu au fost destul de cuminti. Conform acestui obicei, in ajunul sarbatorii copiii isi pregatesc cizmulitele si le aseaza langa usa, pentru ca mosul sa le gaseasca si sa le umple cu daruri.

Povestea lui Mos Nicolae

Mos Nicolae este intruchiparea darniciei iar de-a lungul anilor au aparut multe povesti si legende referitoare la actiunile sale de binefacere. Una dintre ele spune ca in vremea preotiei Sfantului Nicolae se afla in cetatea Mira un barbat care si-a pierdut avere si nu avea cu ce sa-si hraneasca sau sa-si imbrace cele trei fete frumoase pe care le avea. Prin dar divin, Sfantul Nicolae a aflat ca barbatul cugeta sa-si dea fetele spre desfranare ori sa le ia zilele si apoi sa-si curme si el viata. La aflarea acestora, Sfantul Nicolae a strecurat in casa acelei familii, noaptea, o punga cu galbeni, cu ajutorul caruia barbatul a reusit sa-si marite cu cinste fata cea mare. La fel s-a intamplat si cu cea de-a doua fata iar, in cele din urma, cand Sfantul Nicolae a adus un saculet cu galbeni pentru cea de-a treia fata, a fost recunoscut de catre nobilul care se asezase de paza, pentru a-l descoperi pe binefacatorului familie sale. Jurandu-i Sfantului Nicolae ca nu va spune nimanui despre fapta sa, obiceiul ce s-a pastrat pana in zilele noastre este ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii sa primeasca daruri de la Mos Nicolae, care insa nu se arata niciodata.

Povestea cadourilor aduse de Moş Nicolae aduce bucurie în sufletele copiilor care îşi pregătesc din timp ghetuţele şi aşteaptă cu nerăbdare venirea moşului.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele sfântului Ierarh Nicolae!
sursa: apaceavie.ro