Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului ‒ drumul spre sfințenie

    Izgonitor de diavoli, vindecător de boli, înainte văzător și proroc, Sfântul Partenie era atât de ancorat în rugăciune și iubire, că a înviat trei morți prin mijlocirea la […]

Sfântul Partenie    Izgonitor de diavoli, vindecător de boli, înainte văzător și proroc, Sfântul Partenie era atât de ancorat în rugăciune și iubire, că a înviat trei morți prin mijlocirea la Dumnezeu, dedicându-și viața pentru a-i însănătoși pe cei bolnavi trupește și sufletește. Pentru darurile și minunile sale, a fost ales episcop al Lampsacului, împlinindu-și misiunea până la finalul vieții pe acest pământ. Minunile sale continuă și astăzi, Sfântul fiind grabnic ajutător în necazuri.

Unui om căruia un taur îi scosese ochiul Sfântul Partenie i l-a pus la loc cu mâna, iar pe o femeie a vindecat-o de boală doar cât i-a făcut semnul Crucii pe frunte. Pe un câine ce se năpustise asupra sa l-a oprit cu o suflare, iar după ce și-a făcut semnul Crucii, câinele a murit. Așa a ajuns Sfântul Partenie Episcop al Lampascului, mâhnindu-se și rugându-se mult pentru păgânii din cetate, care batjocoreau dreapta credință și se închinau idolilor.

Dar Sfântul Partenie a dărâmat toate capiștile idolești și a zidit biserici, înfruntând toate ispitele. Pe un om care căra o piatră pentru biserică și care, prin lucrarea duhurilor necurate, a fost omorât de boi, sfântul l-a înviat prin rugăciune, așa cum a făcut și cu un alt bărbat care se spânzurase în biserică, tot din lucrarea diavolului, dar și cu un tânăr care murise de dizenterie. Cuviosul Partenie avea și darul înainte-vederii și al prorociei, știind că un arhiepiscop avea să moară din pricina iubirii de arginți și dând sfat arhidiaconului care urma să preia funcția să facă multă milostenie, ca să aibă roade.

După ce și-a petrecut toată viața privind la dragostea de Dumnezeu, și nu la plăcerile acestei lumi, Sfântul Partenie s-a îmbolnăvit și a trecut la cele veșnice, continuând să facă minuni și după ce a fost îngropat cu mare cinste.