Sfantul Stelian Paflagonul

Sfantul Stelian Paflagonul este cinstit pe 26 noiembrie. Sfantul Stelian s-a nascut in veacul VI in Adrianopole, in provincia Paflagonia (in Turcia de astazi) intr-o familie foarte bogata. La o varsta […]

Sfantul Stelian Paflagonul este cinstit pe 26 noiembrie. Sfantul Stelian s-a nascut in veacul VI in Adrianopole, in provincia Paflagonia (in Turcia de astazi) intr-o familie foarte bogata. La o varsta frageda, Stelian s-a alaturat eremitilor din pustie, cu gandul de a-si curati sufletul printr-o perioada de meditatie si rugaciune precum si prin vietuirea alaturi de oameni care, precum el insusi, doreau a-si darui viata Domnului Iisus Hristos.

Spre deosebire de alti pustnici insa, el nu s-a retras complet din lume, preferand sa mearga intre oameni pentru diverse faceri de bine, pentru a se intoarce apoi in mica lui pestera pentru linistire si rugaciune.

Conform traditiei, rugandu-se intr-o noapte pentru indrumare in a-i ajuta pe ceilalti, Sfantul Stelian a simtit o prezenta dumnezeiasca, fiind cuprins de slava cea mare a Sfantului Duh. A doua zi, a iesit din pestera cuprins de o bucurie si pace duhovniceasca pe care nu le mai cunoscuse inainte.

In peregrinarile lui obisnuite, in care sfatuia si mangaia, s-a simtit atras sa-si aseze mana pe un copil ranit, ceea ce inainte nu indraznise sa faca; a simtit puterea Domnului trecand asupra copilasului suferind prin mana sa cea intinsa. Copilul si-a revenit imediat, iar de atunci Sfantul Stelian a fost cautat de catre fiecare suflet aflat in suferinta din imprejurimi, tineri sau batrani. Pestera sa a devenit un loc de pelerinaj pentru bolnavi si oameni aflati in diverse suferinte, multi dintre ei primind vindecari complete nu doar prin puterea lui, ci chiar si prin propria lor credinta, fara de care oricum cel care suferea nu putea fi ajutat.

In aceasta perioada, Sfantul Stelian s-a preocupat in principal de copii, nu doar de cei neputinciosi trupeste, ci si de cei care aveau nevoie de indrumare duhovniceasca. Familii din toate categoriile sociale se spune ca au incredintat Sfantului Stelian educarea copiilor lor, iar el a fost constrans sa caute un spatiu mai mare si sa aleaga dintre prietenii sai eremiti asistenta de care avea nevoie pentru a se ingriji de atat de multi oameni. El a creat probabil prima gradinita din lume, unde mamele isi puteau lasa copiii in siguranta, in timp ce se ingrijeau de treburile zilnice. Stelian va deveni si sfantul protector al copiilor inca nenascuti, datorita povestirilor despre rugaciunile sale miraculoase pentru o tanara femeie care il ajuta cu ingrijirea copiilor, dar care nu putea avea copii. Cand femeia a ramas insarcinata, sotul ei a raspandit vestea despre aceasta minune si femei care nu puteau naste de multi ani au venit la pustnic. Cele care au avut credinta adevarata in Mantuitorul Iisus Hristos au primit darul nasterii de prunci.

A trait pana la adanci batranete si se spune ca atunci cand a fost inmormantat, chipul sau inca pastra stralucirea unui zambet discret al luminii Domnului.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul si calauzitorul in rugaciunile noastre, patimile trupesti biruind si impreuna cu ingerii locuind, privesti neincetat marirea cea gatita sfintilor, de lumina cereasca umplandu-te. Acum, in slava cereasca vietuind si inaintea imparatului Hristos stand, nu uita pe credinciosii care cu indrazneala inalta rugaciuni si cer sprijinul tau. Cel ce de la sanul maicii tale ai fost sfintit, si vas ales al Duhului Sfant te-ai aratat, luand sub ocrotirea ta pe mame si pe copii, ferindu-i de intristare si de boala, arata-te grabnic vindecator al suferintelor si al bolilor sufletesti si trupesti ale celor ce te lauda pe tine. Cel ce din pustiul Paflagoniei ai facut loc de preamarire a Sfintei Treimi, fa si din pustiul inimilor noastre tarina bineplacuta a harului dumnezeiesc, in care sa infloreasca crinii cei mantuitori ai credintei si sa se inmulteasca roadele sfintitoare ale faptelor bune; ocroteste cu rugaciunile tale familiile si pe copiii nostri, cerand de la Milostivul Dumnezeu iertare de pacate, sanatate si mantuire, ca prin tine si impreuna cu tine sa laudam numele cel sfant al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.
crestinortodox.ro