Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitori si modele de urmat

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt praznuit pe 8 noiembrie, impreuna cu soborul tuturor puterilor ceresti. Este o zi pe care Biserica o dedica ingerilor. Sfintii Ingeri sunt pomeniti si saptamanal, […]

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt praznuit pe 8 noiembrie, impreuna cu soborul tuturor puterilor ceresti. Este o zi pe care Biserica o dedica ingerilor. Sfintii Ingeri sunt pomeniti si saptamanal, in fiecare zi de luni, dar si la fiecare Sfanta Liturghie.

A fost aleasa ziua a opta din luna a noua cum era la inceput, pentru ca cifra 8 este simbolul vietii vesnice – iar ei apartin vesniciei, iar pe de alta parte ne aminteste de cele noua cete ingeresti, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri.

Sfanta Scriptura nu vorbeste clar despre momentul aparitiei lumii ingeresti din doua motive: evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.

Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, insa cei mai cunoscuti sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Numele Sfantului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El in limba ebraica, inseamna cine este ca Dumnezeu?, iar numele Sfantului Arhanghel Gavriil, Gabriel in limba ebraica, inseamna Dumnezeu este puterea mea.

Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care vesteste Nasterea Domnului, pe cea a Sfantului Ioan Botezatorul si a Maicii Domnului. El i-a talcuit prorocului Daniel viziunile. El a hranit-o pe Fecioara Maria in Sfanta Sfintelor si tot el este cel care a pravalit piatra de la usa mormantului Domnului si a sezut deasupra ei.

Chipurile celor doi Arhangheli sunt pictate pe usile altarelor bisericesti – Sfantul Mihail este pictat pe usa din nord, iar Sfantul Gavriil pe cea din sud.

Sfantul Arhanghel Mihail este zugravit in chip de ostean cu mantie, avand in mana o sabie, semnul puterii, dreptatii si judecatii dumnezeiesti. Sfantul Gavriil este pictat in haine de diacon cu stihar si orar, purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al puritatii, al bucuriei si binecuvantarii, pentru ca el aduce omenirii vestea intruparii Fiului lui Dumnezeu.

Ingerii au menirea de a-i ajuta pe oameni sa progreseze in cunoasterea lui Dumnezeu. In Canonul de rugaciune catre toate puterile ceresti, Ii cerem lui Dumnezeu: “Inconjoara-ne cu sfintii Tai ingeri ca prin mijlocirea lor fiind paziti si povatuiti, sa ajungem la unirea credintei si la cunoasterea slavei Tale neapropiate”. Deci, ingerii fac parte din planul de purtare de grija a lui Dumnezeu fata de lume. Ei ne sunt ocrotitori si modele de urmat. Sa ne ajute Dumnezeu sa traim viata intr-un mod curat si intr-o ascultare deplina fata de El, ca si noi sa ne intarim in bine pentru totdeauna, asemeni ingerilor.

Adrian Cocosila
crestinortodox.ro