Sfintil Mucenici Chiric si Iulita.

La 15iulie(28 iulie) are loc pomenirea Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita. Aceasta mucenita a trait pe vremea Imparatului Diocletian, tragandu-se cu neamul din Iconia. Din pricina prigonirii crestinilor, a luat […]

La 15iulie(28 iulie) are loc pomenirea Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita.

Aceasta mucenita a trait pe vremea Imparatului Diocletian, tragandu-se cu neamul din Iconia. Din pricina prigonirii crestinilor, a luat pe Fericitul Chiric, in varsta de trei ani, si a mers la Seleucia. Afland insa si acolo aceeasi pornire impotriva crestinilor, a venit la Tarsul Ciliciei, unde chinuia pe crestini ighemonul Alexandru, om crud si salbatic la fire. Acesta, prinzand pe Mucenita Iulita, a batut-o, luand si copilul de la dansa. Dar neputand ighemonul sa-l traga la sine cu maguliri si cu mangaieri, caci copilul se uita intins la maica sa, si abia putand vorbi, chema numele lui Hristos, ighemonul l-a lovit cu piciorul in pantece, si l-a aruncat de pe scari. Lovindu-se cu capul de zid, copilul si-a spart capul, si asa si-a dat sfarsitul. Iar fericitei Iulita, dupa multe chinuri, nevrand ea sa se lepede de Hristos, i s-a taiat capul si asa a luat cununa muceniciei.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru

Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului.

Acest fericit a trait pe vremea imparatiei lui Teofil, nascut fiind din iubitori de Dumnezeu si binecredinciosi parinti, anume Fotino si Teoctista, si frate al celui intre sfinti Teodor marturisitorul si egumenul Studitilor. Pentru viata sa vrednica de lauda, prin obsteasca alegere, a luat ocarmuirea bisericii tesalonicenilor. Si, aflandu-se acolo putina vreme, din porunca imparateasca s-a intors la Constantinopol. Si, stand de fata, impreuna cu bunul sau frate, Sfantul Teodor, si netemandu-se nici lasandu-se induplecat de cuvintele necredinciosului Teofil, ca sa nu se inchine dumnezeiestilor icoane, marturisitorul Teodor a fost izgonit la iezerul Apoloniada, iar fericitul Iosif a fost bagat in multe inchisori si chinuit cu patimire rea. Rabdand multe si de neindurat chinuri si dosadindu-se cu foamea si cu setea si cu multe altele, s- a dus la repausul cel vesnic.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Lolian.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Texte si imagini preluate din cartea “Vietile Sfintilor Ortodoxiei”.