In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. In aceasta zi nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.
Deşi puţine persoane cred că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată, aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul nostru atunci când le chemăm şi ne dovedesc, prin fapte palpabile, că ştiu cum să răspundă chemărilor noastre. De secole, Sfinţii Arhangheli sunt vindecători ai suferinţelor fizice şi sufleteşti ai celor care-i cheamă să treacă cu bine peste orice provocare.
Sfântul Arhanghel Mihail, un ghid spiritual
În Sfintele Scripturi se spune că Sfântul Arhanghel Mihail este cel mai important dintre Arhangheli. Numele lui înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu”. El ne oferă necondiţionat protecţia fizică şi spirituală, ne ajută atunci când avem nevoie de un ghid pentru a ieşi dintr-o încurcătură. În astfel de situaţii este firesc să-l chemăm în ajutor, rostind chemarea: „Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!”.
Atunci, sabia lui ne ajută să tăiem o legătură negativă pe care o avem cu o persoană din anturaj care ne fură sporul în munca noastră şi puterea de a merge mai departe. Sfântul Arhanghel Mihail are puterea să înlăture din jurul nostru orice situaţie care ne tulbură liniştea de fiecare zi.
Ajutorul lui ne dă puterea să trecem peste obstacole incredibile. Sfintele Scripturi ne îndeamnă să-i cerem ajutorul în orice situaţie critică : atunci când ne este teamă de ceva sau dacă suntem păgubiţi de cineva. El ne eliberează din orice situaţie din care, credem noi, nu mai avem nici o ieşire, fiind şi un luptător aprig împotriva diavolului.
Sfântul Gavriil este mesagerul veştilor bune
Arhangherul Gavriil are misiunea să vestească oamenilor tainele mari dumnezeieşti. În iconografie el poartă în mână un crin, simbolul purităţii neîntinate. Gavriil înseamnă:”Dumnezeu este puterea mea!”şi ne îndeamnă să fim sinceri şi deschişi în relaţiile interumane.
Totodată, Arhanghelul Gevriil ne spune că este bine să ţinem seama de intuiţie şi de vocea noastră interioară, iar dacă vrem să urmăm o anumită cale, să-i cerem ajutorul, să ne ghideze pe drumul cel bun. Gavriil este şi ocrotitorul mamelor şi al pruncilor.
În acelaşi timp, El are misiunea să ducă la cer rugăciunile fierbinţi ale credincioşilor.
Pentru înfăţişarea sa blândă a fost alesde Dumnezeu să vestească sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana că o vor naşte pe Maria, Maica Domnului. De asemenea, El i-a vestit în Templu Preotului Zaharia că soţia sa, Elisabeta, îl va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan. După ce a răsturnat piatra de pe mormântul Mântuitorului, Gavriil le-a dat vestea Mironosiţelor că Iisus a înviat.
Tot Gavriil i-a spus Fecioarei Maria să fugă în Egipt cu pruncul şi tot el a chemat-o să revină în Nazaret, după ce a trecut pericolul pus la cale de Irod.
Îngerii sunt vestitorii lui Dumnezeu aducând pe pământ voia Acestuia. Dintotdeauna îngerii îi ajută pe oameni să se mântuiască de necazuri, spun Sfânta Scriptură şi mărturisirile Apostolilor.
Potrivit etimologiei ebraice, cuvântul arhanghel înseamnă „înger din vechime”.
În acelaşi timp, Sfinta Scriptură menţionează că îngerii sunt spirite evoluate, nu au sex, pentru a fi protejaţi de ispite şi de pasiuni. Toţi sunt blonzi şi au vârsta copilăriei, care sugerează inocenţa.
Menirea îngerilor este aceea de a-l preaslăvi pe Dumnezeu; totodată, ei sunt mesagerii Tronului ceresc.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
crestinortodox.ro