Sote de vinete si ardei pentru iarna

Aceasta zacusca este destul de gustoasa si se poate servi atat iarna cat si vara, atat la pranz cat si la cina ca garnitura la fripturi, snitele, pirjoale ori se poate servi simpla, ca aperitiv.

Ingrediente:
– 2 kg vinete
– 0,5 kg rosii
– 400 g ceapa
– 0,5 kg morcovi
– 0,5 kg ardei dulce
– o capatina de usturoi
– un ardei iute
– o lingura de zahar, sare dupa gust
– 100 ml ulei
– o legatura de patrunjel
– 3-4 frunze de dafin, piper negru
Cum pregatim:

Vinetele se taie cubulete, se sareaza, se lasa pe 2 ore ca sa iasa amaraciunea din ele apoi se scurg de zeama.
2.Ceapa se taie solzisori, ardeiul se taie cubulete, rosiile decojite se taie cubulete, iar morcovul  se taie pai.
3.Intr-o cratita cu peretii grosi prajim ceapa putin, punem in straturi vanata, morcovul, ardeiul, patrungelul tocat,  piper negru, frunza de dafin(care o inlaturati cand este gata), sare dupa gust si zaharul.
4.Rosiile se pun in alt vas cu putin ulei si se prajesc pana scade toata zeama, apoi se toarna peste legume.Se inabusa la foc nu prea mare cam 30minute(pana scade toata zeama). Din cand in cand se amesteca. Cu 5 minute inainte de a fi gata se adauga usturoiul taiat marunt.
7.Se toarna in borcanele sterile si se inchid cu capace  sterile. Se tin sub patura cu gura in jos 24 ore.(Daca vreti puteti sa le mixati cu blenderul si atunci se primeste o tocanita omogena si delicioasa.
Pofta buna!