Taierea capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (Post)

ioan botezatorul 29august   Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este o zi inscrisa cu rosu in calendarul bisericesc. Ziua de 29 august este o zi de post, indiferent de ziua saptamanii in care cade. Postul inseamna abtinerea de la mancarea “de dulce”, adica lapte, oua, carne, peste si derivate ale acestora, dar si o infranare a faptelor si a gandurilor noastre pacatoase.

Biserica ne cere sa postim in aceasta zi pentru a nu ne asemana cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Iata cum este exprimat in Minei motivul pentru care a fost randuit acest post: “… in tot chipul se cuvine sa fim noi in aceasta zi cu intristare si mahnire, si nu a avea placerea pantecelui, pentru viata cea infranata a sfantului si pentru varsarea lui de sange, cea prin necurata ucidere de catre Irod. Caci capul Inaintemergatorului a fost taiat la ospat datorita jocurilor desfranatei dansatoare si datorita imbuibarii pantecelui si junghierii si varsarii de sange de diferite vietati; iar noua nu se cuvine a manca nici una din aceste vietati… ca sa nu ne aratam a urma imbuibarilor lui Irod. Caci cum vom putea cinsti slavita taiere a Botezatorului, daca mancam carne sau alte feluri de mancari scumpe? Pentru ca el a vietuit in pustie, unde nu numai roduri de poame sau alte legume, ci nici apa, nici iarba nu era. Si este dovedit ca nici paine nu manca, nici masa nu avea. Vin sa bem? Insa el niciodata n-a gustat vin, nici alte bauturi lumesti… Pentru aceasta, fratilor, cu sarguinta sa cinstim ziua aceasta, cu rugaciuni si cu post petrecand in intreaga intelepciune si fugind de obiceiul cel prea rau al betiei”.

Ziua taierii capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alaturi de “Inaltarea Sfintei Cruci”, praznuita la 14 septembrie si de Ajunul Botezului Domnului, cinstit pe 5 ianuarie. Sigur, cele mai cunoscute zile de post de o zi, sunt miercuri si vineri, cu exceptia celor in care este dezlegare (miercuri s-au sfatuit carturarii si arhiereii iudei sa-L prinda pe Hristos, iar vineri a fost rastignit pe cruce).

Iulian Predescu
crestinortodox.ro