Un remediu antic, eficient împotriva bacteriilor rezistente la antibiotic

usturoi   O rețetă străveche de alifie pentru ochi, având ca ingrediente de bază ceapa și usturoiul, ar putea da rezultate foarte bune împotriva infecțiilor stafilococice sau cu alte bacterii periculoase pentru sănătatea oamenilor, care „au învățat” să se apere înconjurându-se cu un agregat de microorganisme (biofilm) care le face practic invincibile în fața antibioticelor moderne.

Descoperită de cercetători în cele mai vechi manuale medicale din Anglia medievală, Bald’s Leechbook (Farmacopeea lui Bald, cunoscută şi ca „Medicinale Anglicum”), această rețetă de alifie este de fapt un mix de ingrediente naturale – usturoi, ceapă (sau praz), în amestec cu fiere de vită și vin. „Antibioticul”, așa cum a fost denumit sugestiv de către cercetători acest remediu străvechi, are pro­prietăți puternic antiseptice.

O serie de studii mai vechi au demonstrat că omoară stafilococul auriu, o bacterie extrem de periculoasă, prezentă frecvent pe piele și tegumentele nazale, cauza principală a infecțiilor nosocomiale. Complica­țiile apar atunci când stafilococul auriu ajunge în fluxul sanguin, de unde poate afecta oricare dintre organele interne. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, dar unele infecții cu stafilococi nu mai răspund la antibioticele obișnuite. Recent, un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie), preluat de publi­cația științifică ScienceAlert, a confirmat proprietățile antiseptice ale unguentului folosit de englezi în perioada medievală.

În cazul infecțiilor puternice, medicamentelor administrate le revine rolul foarte dificil de a sparge acel biofilm din jurul bacteriilor rezistente, ceea ce necesită concentrații de antibiotic de o sută până la o mie de ori mai mari decât ar fi necesar în cazul unor infecții cu bacterii care nu au dezvoltat rezistență la antibiotice. Dacă tratamentul cu antibiotice clasice eșuează, pentru a salva viața pacienților, în cazuri extreme, poate fi nevoie chiar de am­putații, evitându-se astfel propagarea infecției în corp.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Warwick, „antibioticul” pe bază de ceapă și usturoi ar putea deveni o variantă de tratament imbatabilă și împotriva altor bacterii rezistente la antibiotice, care provoacă infecții nosocomiale, inclusiv Acinetobacter baumanii, Stenotrophomonas maltophilia, S. epidermidis și S. pyogenes.

„Considerăm această descoperire o adevărată rază de speranță pentru tratarea infecției piciorului diabetic, o afecțiune aproape imposibil de tratat la ora actuală“, a declarat pentru televiziunea CNN unul dintre cercetătorii care au participat la realizarea studiului. Cu o singură observație, însă: ingredientele tratamentului-minune au acest efect puternic antiseptic doar împreună; administrate separat ele nu s-au dovedit suficient de puternice pentru a distruge biofilmul bacteriilor rezistente la antibiotice.

Observațiile cercetătorilor britanici ar putea deschide astfel calea către crearea unor antibiotice noi, din produse naturale, prin combinarea proprietăților lor curative pentru a obține un puternic efect antimicrobian.

De exemplu, când cercetătorii de la Universitatea din Warwick au eliminat vinul din rețeta alifiei medievale, au constatat o scădere majoră a efectului împotriva stafilococului auriu, ceea ce dove­dește rolul antimicrobian al vinului. În mod similar, și celelalte ingrediente – ceapa, usturoiul și fierea de vită – s-au dovedit la fel de importante în această rețetă.

Un alt element important legat de „antibioticul” analizat de cercetătorii britanici este faptul că ingredientele sale și combinația lor nu au avut efecte adverse asupra celulelor umane și nici asupra animalelor de laborator pe care au fost testate.
(Ileana Marin)
ziarullumina.ro