Vesmantul Maicii Domnului

Biserica Ortodoxa, in ziua de 2 iulie, face pomenirea asezarii vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne. Sfantul Vesmant al Maicii Domnului (Esthitos in greaca) este diferit de Braul Maicii Domnului, a carui praznuire are loc pe 31 august.

Din Sinaxar aflam ca vesmantul a fost adus la Constantinopol de catre doi frati, nobili, Galvie si Candid, in vremea lui Leon cel Mare (457-474), care l-au aflat la o vaduva din Ierusalim care il tinea cu cinste, “aprinzand multe lumini si facand tamaieri”.

Ajungand in Constantinopol, au pus racla in care se afla vesmantul sfant intr-un metoc al lor numit Vlaherne, incercand sa ascunda comoara. Minunile petrecute insa la sfanta racla aveau sa fie cunoscute pana si de imparat care, afland de vesmant, s-a umplut de nespusa bucurie. Acesta a ridicat o biserica la acel metoc, unde a fost asezata cinstita racla, in care se afla vesmantul Nascatoarei de Dumnezeu.

Vesmantul Maicii Domnului

Potrivit traditiei, vesmantul Maicii Domnului se afla in prezent in Georgia. Un muzeu de istorie din localiatea Zugdidi pastreaza multe din obiectele de cult si odoarele de mult pret confiscate din bisericile si manastirile georgiene, in timpul dominatiei sovietice, intre 1923 si 1936. Printre aceste obiecte se afla vesmantul Maicii Domnului, adus aici din Manastirea Adormirii Maicii Domnului din Chobi (in apropiere de Zugdidi).

Legat de modul cum a ajuns vesmantul in Georgia exista mai multe ipoteze. Potrivit unei relatari, acesta ar fi fost adus din Ierusalim la inceputul secolului al XII-lea.

Un alt punct de vedere sustine ca a fost adus in Georgia din Bizant, in secolul al VIII-lea, in timpul perioadei iconoclaste. Cronica “Viata lui Kartli”, aminteste ca vesmantul facator de minuni al Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu a fost pastrat intr-o racla din argint, in biserica din Chobi, pentru multe secole.

In 1640 pelerinii rusi Fedot Elchin si Pavel Zkharev au vizitat Georgia apuseana si au relatat ca au vazut vesmantul sfant. Acesta este, de asemenea, descris in relatarile altor calatori in Georgia apuseana, printre care si Giuseppe Maria Zampi, misionarul italian, Patriarhul Alexandriei (in sec. al XVII-lea), si alti cativa monahi de la Muntele Athos.

Vesmantul Maicii Domnului

Multe minuni s-au petrecut si un mare numar de persoane au dobandit tamaduire sufleteasca si trupeasca de la Maica Domnului, inchinadu-se inaintea sfantului ei vesmant.

In fiecare an, pe 2 iulie, vesmantul Maicii Domnului este purtat in procesiune din Muzeul Zugdidi pana la Catedrala “Icoanei Maicii Domnului din Vlaherne”. Dupa Sfanta Liturghie, credinciosii se inchina saruta acesta comoara de mare pret a credintei crestine. Pelerini din numeroase tari calatoresc in Zugdidi, pentru a cinsti vesmantul Maicii Domnului.

Radu Alexandru
crestinortodox.ro