Viata Sfantului Ioan Rusul

 Sfantului Ioan Rusul    Sfantul Ioan Rusul este praznuit pe 27 mai. Sfantul Ioan s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. In anul 1711 participa in razboiul dus de rusi impotriva turcilor. Este luat prizonier de catre tatari, vandut unui ofiter turc si dus in tinutul Procopie, din Asia Mica, aproape de Cezareea Palestinei.

Refuza sa renunte la credinta in Hristos, motiv pentru care va rabda multe suferinte. “Daca ma lasi liber in credinta mea, iti voi implini cu sarguinta poruncile. Daca ma silesti sa-mi schimb credinta, mai degraba iti predau capul decat credinta. Crestin m-am nascut si crestin voi muri”, acestea au fost cuvintele rostite de Ioan catre ofiterul care il cumparase.

Ofiterul turc decide ca el sa aiba grija de vite. Astfel, grajdul vitelor ii devine si loc de odihna. Se ruga mult, dormea putin si se hranea cu putina apa si paine. Datorita vietuirii alese, grajdul se umplea de buna mireasma.

Din relatarea vietii sale, aflam ca stapanul sau ajunge intr-un pelerinaj la Mecca. Sotia sa va face mai multe mancaruri si ii va chema pe prieteni sa se roage alaturi de ea, ca sotul sa se intoarca sanatos acasa. Unul din felurile de mancare servite la acel ospat ii era tare placut sotului. Cand Sfantul Ioan ia cunostinta de acest lucru, ii cere o farfurie cu mancarea preferata stapanului si ii spune sotiei ca o va trimite catre el, la Mecca. Desi este luat in deradere, Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea si farfuria a ajuns in chip minunat la Mecca. Minunea a fost confirmata la intoarcerea stapanului, care a marturisit ca mancat pe cand era in pelerinaj mancarea sa preferata, chiar dintr-o farfurie a familiei sale.