Braul Maicii Domnului

briul maicii domnuluiPe 31 august, Biserica Ortodoxa praznuieste punerea in racla a cinstitului brau al Maicii Domnului, in Constantinopol. Datorita prezentei acestui sfant vesmant si a ajutorului primit de credinciosi de la el, Constantinopolul a fost numit “orasul Maicii Domnului”.

Potrivit Sfintei Traditii, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului. El se va invrednici sa primeasca Cinstitul Brau, ca semn al inaltarii ei cu trupul la cer. Acest Brau a fost facut de Fecioara Maria din par de camila. A fost adus in Ierusalim de imparatul Teodosie cel Mare (379-395). In anul 395, Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, aduce la Constantinopol Braul Maicii Domnului.

In secolul al X lea, imparateasa Zoe, sotia lui Leon al VI-lea Inteleptul (886-912), scapa de prezenta unui duh necurat prin sarutarea acestui sfant vesmant. Drept multumire, imparateasa a brodat Braul Maicii Domnului cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Astfel, sarbatoarea de pe 31 august este dedicata aducerii cinstitului brau in Constantinopol, dar tot in aceasta zi este pomenita si vindecarea miraculoasa a imparatesei Zoe. In secolul al XII-lea, in timpul imparatului Manuil I Comnenul (1143-1180) s-a stabilit oficial sarbatoarea punerii in racla a cinstitului Brau al Maicii Domnului pe 31 august. In trecut, Sfantul Brau se sarbatorea pe 2 iulie, cand facem pomenire de Asezarea Vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne.

Cu privire la prezenta Braului Maicii Domnului in Manastirea Vatoped, se cunosc doua opinii: sunt persoane care sustin ca el a fost daruit manastirii de cneazul sarb Lazar I (1372-1389) si altele care afirma ca a fost daruit de insusi imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

O parte din Braul Maicii Domnului se pastreaza in Manastirea Kato Xenia, din Grecia, iar cealalta parte din Braul ei este prezenta in Manastirea Vatopedu, din Muntele Athos.

Maica Domnului a facut multe minuni prin Braul sau. Aduce vindecare si in prezent celor care sufera de cancer si ofera ajutor femeilor care nu pot avea copii.

Braul Maicii Domnului a fost cinstit in mod deosebit si de romani. Sfantul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, a innoit incinta Manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul „Braul Maicii Domnului“ intre anii 1512 si 1520. Iar racla de argint in care se pastreaza Braul Maicii Domnului la Manastirea Vatoped a fost realizata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Amintim ca in anul 1813, Braul Maicii Domnului a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei. Epidemia a scazut vizibil, prin ajutorul trimis de Maica Domnului.

Racla cu Braul Maicii Domnului de la Manastirea Kato Xenias a fost adusa de mai multe ori in tara noastra. Readucerea Braului a inceput cu anul 2001, cu ocazia praznuirii Cuvioasei Parascheva.

Sursa: CrestinOrtodox.ro