Buna Vestire este praznuita pe 25 martie

   Buna Vestire este praznuita pe 25 martie. In popor este cunoscuta si sub denumirea de Blagovestenie. Este o sarbatoare care ne aminteste de momentul in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit […]

buna vestire1    Buna Vestire este praznuita pe 25 martie. In popor este cunoscuta si sub denumirea de Blagovestenie. Este o sarbatoare care ne aminteste de momentul in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare ca-L va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Ziua de praznuire a variat de-a lungul timpului. A fost sarbatorita de unii pe 5 ianuarie, iar de altii pe 18 decembrie. Data de 25 martie a fost stabilita cel mai probabil in secolul al V lea, cand s-a hotarat ca Nasterea Domnului sa fie praznuita pe 25 decembrie. La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu Craciunul pe care ei il celebreaza la 6 ianuarie.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestei sarbatori, ca “Buna Vestire este inceputul mantuirii noastre. Inceputul inomenirii Fiului lui Dumnezeu este si inceputul indumnezeirii omului. Unindu-se firea dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos cu firea lui omeneasca, luata din Fecioara Maria prin lucrarea Duhului Sfant, se savarseste unirea omului cu Dumnezeu si prin aceasta se sfințeste si se indumnezeieste firea omeneasca, cand rosteste cuvintele: «Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau»”.

Momentul zamislirii este acela cand Fecioara accepta cele spuse de inger. Coborarea Fiului lui Dumnezeu in pantecele Fecioarei este o taina de nepatruns pentru mintea omeneasca. Dorind sa mantuiasca neamul omenesc, Hristos S-a unit deplin cu acesta.

Ridicarea noastra din pacat a inceput cu raspunsul Maicii Domnului, care a consimtit in fata Arhanghelului Gavriil sa lucreze impreuna cu Dumnezeu la tamaduirea neamului omenesc, prin nasterea din pantecele ei a Mantuitorului. Interesant e ca Maica Domnului nu s-a tulburat de vederea arhanghelului, ci de cuvantul vestit de acesta. Din acest motiv, Maica Domnului isi manifesta nedumerirea, intreband: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?” Cunoastea ca au mai fost zamisliri minunate, dar nu fara de samanta. Iar ingerul ii raspunde:„Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt Te va umbri, iar Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”. (Lc. 1, 34-35). Acestei vestiri, i-a urmat raspunsul: „Iata roaba Domnului”, cuvinte care pot fi auzite in fiecare Liturghie chiar inainte de rostirea de catre diacon a Sfintei Evanghelii: „Fie mie dupa cuvantul tau!”

De Buna Vestire avem dezlegare la peste.

Temeiul scripturistic al sarbatorii il gasim in primul capitol al Sfintei Evanghelii dupa Luca: „Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.“

Troparul sarbatorii Bunei Vestiri: „Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, fiu Fecioarei Se face, si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i strigam: Bucura-te, cea plina de har, Domnul este cu tine!“.

Iulian Predescu
crestinortodox.ro