Ce-ți dorești cu adevărat în viață

   12Atunci când vine vorba să definim scopul nostru în viață suntem într-o totală confuzie. De obicei, știm ce nu vrem, dar înțelegem oare ce ne trebuie? Să reflectăm puțin la aforismul: „Oamenii fericiți nu posedă în viață tot ce e mai bun, dar ei scot tot ce-i mai bun din ceea ce au”. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să transpunem aceasta în termeni religioși, am spune: „Fă rai din ce ai!”

Se știe bine, „Corabia fără cârmă și omul fără scop sfârșesc prin a naufragia”. Scopul este un far care ne arată spre ce să ne orientăm activitatea, nu în ce să ne „înfigem”.

Am citit de curând o parabolă cu două personaje: un tânăr însetat de minuni și un necunoscut misterios, nu vrăjitor, ci un înțelept taumaturg. Acesta din urmă a propus primului: „Pot să-ți îndeplinesc trei dorințe”. „Știu exact ce vreau!” – a reacționat omul cu vioiciune. Vreau o mașină ultimul tip, decapotabilă. A apărut mașina, necunoscutul a băgat mâna în sac și a scos cheile. Norocosul s-a suit la volan și a plecat după senzații noi.

Dar ziua următoare el s-a întors dezamăgit și i-a reproșat înțeleptului: „Ieri am condus fără întrerupere și toți se uitau la mine pe stradă. Însă am observat că orașul e plin de mașini frumoase, iar oamenii se uită la toate…”

„O să-ți îndeplinesc a doua dorință!, îl anunță înțeleptul. Poate de data aceasta vei fi mai mulțumit.“ „Vreau bani, ca să pot cumpăra orice!”, ceru omul nostru și primi imediat un cec cu o sumă uriașă.

Dar surpriză, la noua întâlnire, tânărul se arătă din nou mâhnit: „Am cumpărat tot ce am dorit. Cum vedeam un lucru care-mi plăcea, era al meu imediat, dar în curând mi-a devenit indiferent dacă mai pot cumpăra ceva sau nu. Așadar, am dat greș și acum. Înțeleptule, de fapt tu nu mi-ai dat ce am vrut.”

„Dar ce ai vrut?”

De data aceasta, răspunsul întârzia. Tânărul chibzui îndelung și zâmbi. „Da, cred că o fată frumoasă ca-n povești ar fi tot ce-mi doresc. Poți să-mi îndeplinești dorința, înțeleptule?”

Răspunsul nu întârzie. Alături de tânăr apăru ca din senin o fată fermecătoare. „Sunt gata să te urmez oriunde vrei”, a rostit aceasta cu glas dulce. „Da, asta căutam. Cum de nu mi-am dat seama până acum?”, a strigat omul cu bucurie.

Dar după două săptămâni tânărul s-a întors cu ochii în lacrimi.

„Fata pe care mi-ai dat-o mi-a cheltuit toți banii, după care m-a părăsit. Ce rău ești, înțeleptule! Nu-mi dai deloc ceea ce-mi trebuie.”
Înțeleptul zâmbi. „Asta fiindcă nici măcar o dată nu ai cerut ceea ce vrei de fapt.”

„Nu-i adevărat!”, replică tânărul.

„Ba da! Ai cerut o mașină deosebită, când de fapt doreai respect. Ai cerut bani, deși în adâncul tău voiai libertate. Ai cerut o fată frumoasă, când de fapt doreai să iubești și să fii iubit. Ai grijă pe viitor la ce urmărești în viață!”